Απλώθηκε σε όλη τη χώρα ο κοροναϊός

Estimated read time 1 min read

Ευρύτατη είναι η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες, ενόψει μάλιστα του Δεκαπενταύγουστου και της μεγάλης εξόδου των αδειούχων.

Μια μέρα μετά τη δραματική παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά, τα αποτελέσματα των συνωστισμών, της χαλάρωσης και της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα έγιναν αντιληπτά κατά την ενημέρωση της Τετάρτης.

Απίστευτο: Ρεκόρ επταετίας για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία

Με 124 νέα κρούσματα, ο ιός έχει διασπαρεί πλέον σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, το 1/3 των σημερινών κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών, όπως οι γάμοι στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και την κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα.

Προβληματισμό προκαλούν και τα περιστατικά σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 13 υγειονομικοί με Covid-19 με επτά από αυτούς να βρίσκονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Σε μήνυμά του, το πρωί της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά την προτροπή οι πολίτες να φοράνε μάσκα, όπου είναι απαραίτητο, και ζήτησε από τον κόσμο να πει «όχι» σε θεωρίες συνωμοσίας.

Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των παρισταμένων σε γάμους

Μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κοροναϊού, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους, άφησε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κοροναϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων.

«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

Πού εντοπίζονται τα 124 κρούσματα της Tετάρτης

Για άλλη μια μέρα η Ελλάδα «έπιασε» τριψήφιο αριθμό με 124 κρούσματα την Τετάρτη.

Από αυτά 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Αναλυτικά:

– δεκαπέντε (15) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
-Ένα (1) στην Αρκαδία
-Ένα (1) στη Δράμα
-Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-*Δεκαοχτώ (18) στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
-Δύο (2) στην Ημαθία
-*Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
-*Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
-Έξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα *(4) συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα (1) συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
-Ένα (1) στην Πιερία.
-Ένα (1) στην Καστοριά.
-Ένα (1) στην Κέρκυρα.
-Δύο (2) στην Κοζάνη.
-Ένα (1) στις Κυκλάδες.
-Ένα (1) στην Πέλλα.
-Δύο (2) στη Χαλκιδική.
-Ένα (1) στα Χανιά.

Επιδότηση έως 85% για… πράσινα σπίτια – Ολο το πρόγραμμα



Πηγή άρθρου www.tanea.gr

You May Also Like

More From Author