Απεργίες και συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Estimated read time 1 min read

Στα καλέσματα του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προστέθηκαν αρκετά συνδικάτα από όλους τους κλάδους και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς κι έτσι διαμορφώνεται σκηνικό μιας νέας 24ωρης απεργίας.

Άλλη μια «μάχη» κόντρα στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα δώσουν σήμερα συνδικάτα και εργαζόμενοι που έχουν προγραμματίσει πρωινά και απογευματινά συλλαλητήρια στην Αθήνα.

Στα καλέσματα του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προστέθηκαν αρκετά συνδικάτα από όλους τους κλάδους και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς κι έτσι διαμορφώνεται σκηνικό μιας νέας 24ωρης απεργίας, παρότι η ΓΣΕΕ δεν την προκήρυξε επισήμως, μένοντας στη στήριξη μέσω ανακοίνωσης του καλέσματος του ΕΚΑ.

Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε στην προκήρυξη απεργίας στον δημόσιο τομέα, εξαιρώντας τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους σχετίζονται με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών και καλεί στις 11, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Λίγο νωρίτερα, στις 10.30, στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει την πρώτη από τις δύο σημερινές συγκεντρώσεις του. Στην πρωινή συγκέντρωση θα βρεθεί και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις 11 στα Προπύλαια καλούν πρωτοβάθμια σωματεία όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το Radical IT, η ΚΕΕΡΦΑ κ.ά. Τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε κινητοποιήσεις και στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ καλέσματα συμμετοχής στις πρωινές και τις απογευματινές συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως το ΝΑΡ και το ΚΚΕ(μ-λ).

Ο δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων θα γίνει το απόγευμα, με το ΠΑΜΕ να καλεί στις 5 το απόγευμα έξω από τη Βουλή. Λίγο αργότερα στις 6 καλεί στο Σύνταγμα το ΕΚΑ που σημειώνει ότι «οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο, αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται». Στη συγκέντρωση του ΕΚΑ καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποιώντας στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. ώς τις 5 μ.μ. Προς εξυπηρέτηση των μαθητών που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ-γραμμή 1) και το τραμ θα κινηθούν το πρωί και μόνον ως τις 10 π.μ. πραγματοποιώντας στη συνέχεια στάση εργασίας ώς τη λήξη της κυκλοφορίας. Μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο οι εργαζόμενοι στο μετρό (γραμμές 2-3) είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) κι έτσι ΟΣΕ και Προαστιακός προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. «Δεμένα», τέλος, θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών έχουν προσφύγει για άλλη μια φορά οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ), ζητώντας να κηρυχθεί «παράνομη» και «καταχρηστική». Η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά αναμενόταν να εκδοθεί χθες το βράδυ.

● Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων στα ΜΜΕ από τις 2 μ.μ. ως τις 6 μ.μ.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author