Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Estimated read time 1 min read

Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Ιάκωβος Τσούνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τον θάνατο του Ιάκωβου Τσούνη

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 εξέπνευσε ο Υποστράτηγος επί τιμή Ιάκωβος Τσούνης στο 401 ΓΣΝΑ όπου και νοσηλευόταν.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Σε ηλικία 16 ετών κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με διεθνή αναγνώριση.

Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία. Είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Η συμβολή του Υπτγου ε.τ. Τσούνη προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική και τεράστια. Προσφάτως και μεταξύ άλλων, με δωρεές του έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια 60 ελαστικών λέμβων (7 – 10 ανδρών) για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και έχουν ανακαινισθεί πτέρυγες κλινικών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Ως τελευταία πράξη αγάπης, στήριξης και αφοσίωσης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την συνολική προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως
• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ
• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
• Βαθμός Υποστρατήγου Επί Τιμή
• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στον Υπτγο ε.τ. Ιάκωβο Τσούνη το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, για τη σημαντική προσφορά του, ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν στην οικογένειά του τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος και άξιου Τέκνου της Πατρίδος.

Ειδήσεις σήμερα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τον δολοφόνησαν με 10 σφαίρες – Τι λέει η ιατροδικαστική έκθεση 

Lockdown: Ψώνια αντί για παραλίες προτίμησαν οι Αθηναίοι – Χαμός στην Ερμού 

Ελληνοτουρκικά – Μισέλ: Δύσκολο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author