Αντίδραση Αθήνας για τους χάρτες του Μπαχτσελί: «Επιθετική και προκλητική ενέργεια»

Estimated read time 1 min read

Για «ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια» κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη δημόσια ανάρτηση χάρτη, ο οποίος ενέτασσε στην τουρκική επικράτεια τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Κρήτη, από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν.   

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής απο την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας: 

«Αναμένουμε την άμεση, κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαχτσελί φωτογραφήθηκε με τον εν λόγω χάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».

Προκλήσεις και από Ακάρ

Σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέφερε όλα τα θέματα της προκλητικής ατζέντας της Άγκυρας για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και προσφυγικό.

Όπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, η Τουρκία έχει σχέδια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, τα οποία θα εφαρμόσει σε διαφορετικές φάσεις και στάδια, αναφορικά με τα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

«Όμως, αν η απέναντι πλευρά αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, λέει ψέματα, διαστρεβλώνει την αλήθεια, δημοσιεύει φωτογραφίες ασκήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν και παρουσιάζει την Τουρκία πως δήθεν ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στα νησιά, τότε τους λέμε πως δεν μπορείτε να φτάσετε κάπου. Είναι αδύνατον. Δεν μπορούν να φτάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Αντίδραση Αθήνας για τους χάρτες του Μπαχτσελί: «Επιθετική και προκλητική ενέργεια»-2



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author