Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία λόγω μετάδοσης του κορονοϊού

Estimated read time 1 min read

Μίνα Γκάγκα, αν. υπουργός Υγείας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Προειδοποίηση καθηγητή Γ. Παυλάκη: Η κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, ξέρουμε λίγα πράγματα για την πανδημία, το επίκεντρο του προβλήματος τον χειμώνα θα είναι τα σχολεία

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να έχει προαναγγείλει αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων και η Νίκη Κεραμέως να ξεκαθαρίζει ότι «δεν νοείται να διακόπτεται η διά ζώσης εκπαίδευση», ωστόσο διαφορετική γνώμη φαίνεται να έχει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι «αν υπάρξει μετάδοση τα σχολεία θα κλείσουν».

Άλλωστε έκκληση προς το υπουργείο Παιδεία να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, κάνει και ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, καθώς, όπως επισημαίνει, όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν. Και για τον λόγο αυτό τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των σχολείων στην περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται τόσο καθησυχαστική όταν ακόμη ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για τον ιό.

• Τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία ανοίγουν τα σχολεία στις 13/9

Μίνα Γκάγκα: Τα σχολεία, αν χρειαστεί, θα κλείσουν

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος, Μίνα Γκάγκα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα σχολεία, αν υπάρξει μετάδοση. 

«Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο», είπε και πρόσθεσε: «Θα το δούμε, θα το παρακολουθήσουμε αν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές». 

Ωστόσο εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξη, λέγονται ότι η ίδια δεν πιστεύει «ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα. Η παρακολούθηση γίνεται, με το ένα κρούσμα δεν θεωρούμε ότι θα είναι άλλα 30», διότι «δεν το είδαμε μέχρι στιγμής στα σχολεία. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα». 

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, είπε ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση, αλλά δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Όσον αφορά τους υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, η αν. υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρά τις εμφανείς ελλείψεις και τα προβλήματα που έχουν ήδη καταγραφεί από τις αναστολές εργασίας υγειονομικών, λέγοντας πως «θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις. Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα – ελλείψεις από ό,τι μου λένε συνάδελφοι που μίλησα».

Γιώργος Παυλάκης: Να το ξανασκεφτεί το υπ. Υγείας

Την ανάγκη του γενικού εμβολιασμού επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παυλάκης, που επίσης μέσα από το OPEN επισήμανε ότι «μας περιμένουν χειρότερα αφού οι μισοί Έλληνες σχεδόν δεν είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε επέκταση σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά δυστυχώς, παγκοσμίως» και σημείωσε ότι στις ΗΠΑ τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι «σε κατάσταση ανάγκης» γιατί «δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Ο Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε πως αν δεν κάνουμε μεγάλη προετοιμασία για τον χειμώνα «μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη» και πως τα δημοτικά σχολεία «θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα». 

«Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό», σημείωσε, λέγοντας επίσης ότι «αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν! Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας». 

Και τόνισε ότι όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά».

Επίσης, όπως είπε, τα παιδιάγια να προστατευθούν χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες, «ειδικές πάνινες και μίας χρήσης».

Όσον αφορά την τακτική της κυβέρνησης, που φαίνεται ότι ωραιοποιεί την κατάσταση, την κάλεσε να μην καλλιεργεί ψευδείς προοπτικές για τον κορονοϊό.

«Δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια για τον ιό, ακόμη την ψάχνουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «πολλά στελέχη του ιού έχουν ξεφύγει από τα εμβόλια. Αλλά το Δέλτα έχει επικρατήσει αυτών. Το Δέλτα δεν πολυελέγχεται με την ανοσία της κοινότητας».

Επίσης, σημείωσε, «θα εμφανιστούν νέα στελέχη που θα επικρατήσουν στο μέλλον. Και θα φέρουν νέες επιδημίες. Η γρίπη αυτή θα θερίζει κάθε χρόνο πολλούς απροστάτευτους! Πάνω από το 20% πληθυσμού μας», εκτίμησε ο καθηγητής Ιατρικής.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author