Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους -Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά και έγκυοι | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού που αναμένεται να ακολουθήσουν στο πρόγραμμα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, μετά τους ανοσοκατασταλμένους, αποκάλυψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ανοίγει την Τρίτη, 14/9, η πλατφόρμα ραντεβού για τον εμβολιασμό ανοσοκατασταλμένων με την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες θα λάβουν την προσεχή Δευτέρα SMS που θα τους ενημερώνει ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

«Θα προσπαθήσω να κάνω σύντομη αναφορά σε θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς για τον Covid που απασχολούν» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως το πρώτο θέμα είναι ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων. Από την καταγραφή των κρουσμάτων παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπως είπε, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν εξαιτίας της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευθούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Οι λόγοι που συστήνεται το εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους

«Ανάμεσα στους προβληματισμούς επιλέγω έναν που είναι αρκετά συχνός, μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι», είπε στη συνέχεια, και παρέθεσε τους βασικότερους λόγους:

  • ,Πρώτον για την ατομική τους προστασία και τη σωματική, ιδιαίτερα αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, αλλά και την ψυχική.
  • Δεύτερον, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Τρίτον, μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα της κοινότητας
  • Τέλος, η πιθανότητα της μείωσης πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

«Καθοριστικό ρόλο για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη έχουν οι ίδιοι οι γονείς, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός και ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι που εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους», σημείωσε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη

Εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους, ένα άλλο θέμα που απασχολεί, το βλέπουμε και στα περιστατικά που παρουσιάζονται, είναι οι έγκυοι, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 29 έγκυοι -25 από τις 29 μέσα στο 2021- και δύο από αυτές, δυστυχώς, έχουν καταλήξει.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, έχουν δημοσιευθεί τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην τελευταία μελέτη του Αυγούστου από τα αμερικανικά CDC (Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών), που αφορά σε 2.500 εγκύους και εστιάζεται στους πρώτους μήνες της κύησης, τις πρώτες 20 εβδομάδες, φαίνεται πως ο εμβολιασμός στην πρώιμη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.

«Τα εμβόλια μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης», είπε.

Ποιος είναι
ο στόχος της τρίτης δόσης του εμβολίου

Στόχος χορήγησης της τρίτης δόσης είναι να δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό και έτσι αυτή ενέχει θέση συμπληρωματικής δόσης, είπε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι να δοθεί σε άτομα των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων έχουν μειωθεί και χρειάζεται ενίσχυση για τη βελτίωση του επιπέδου των αντισωμάτων.

«Είχαμε αναφέρει το θέμα της απόφασης της επιτροπής εμβολιασμών, απλώς να θυμίσω ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού» είπε, αναφερόμενη στις πληθυσμιακές ομάδες που θα λάβουν πρώτες την τρίτη δόση (μεταμοσχευμένοι, άτομα με καρκίνο, άνθρωποι που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, χρόνια προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια, θεραπείες που μειώνουν την ανοσιακή αντίδραση).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άτομα άνω των 60 ετών και γηροκομεία για την τρίτη δόση

«Η Εθνική Επιτροπή μελετά τα δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης» συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως άτομα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ακολουθούν ως σύσταση για την τρίτη δόση. Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, εξήγησε.

«Η επάρκεια των εμβολίων αλλά και η ετοιμότητα του επιχειρησιακού συστήματος θα βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η αναφορά της τρίτης δόσης δεν θα πρέπει να υποβαθμίζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author