Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιών 60-64

Estimated read time 1 min read

Για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος ενημέρωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στη συνέντευξη Τύπου μετείχε και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χαρακτήρισε ασφαλές.

Πιο αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους:

«Έχουμε ξεπεράσει τους 410 χιλιάδες εμβολιασμούς, με ποσοστό κάλυψης 3,9%. Ανακοινώνουμε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για αλλες δύο κατηγορίες πολιτών. Για τους πολίτες ηλικίας 60-64, η πλατφόρμα θα ανοίξει την την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, την επόμενη Δευτέρα. Για τους πολίτες ηλικίας 75-79 η πλατφόρμα θα ανπίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις από την Astrazeneca και αναμένουμε τις επόμενες παραλαβές.

Όπως δήλωσε, υπάρχει ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65.  Ωστόσο, όπως τόνισε φαίνεται να παρέχει επαρκή ασφάλεια. Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες».




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c94aw9eleno9-se)

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca και όπως είπε με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Προστατευει το σύνολο των εμβολιασμένων και μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Για την ανοσία στα ηλικιωμένα άτομα είπε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα λόγω του μικρού αριθμού που υπήρχαν στις κλινικές μελέτες. Θεωρούμε όμως ότι με τα νέα αποτελέσματα που αναμένονται με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων θα αναθεωρήσουν την σύσταση μας για εμβολιασμό από 18 – 64 ετών.

Τέλος ανέφερε ότι η γονιμότητα δεν επηρρεάζεται από το εμβόλιο. «Είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτή τη φάση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα»...

«Βιώνουμε δύο πανδημίες: Την πανδημία του Covid 19 και την πανδημία της υπερπληροφόρησης. Την πρώτη θα τη νικήσει το εμβόλιο, τη δεύτερη, όμως που είναι πιο δύσκολη, θα τη νικήσει μόνο το αν και κατά πόσον θα τηρήσουμε το κλασικό ρητό “Παν μέτρον άριστον”», τόνισε τέλος η Μαρία Θεοδωρίδου.




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c94aezi46cvl-se)

Ειδήσεις σήμερα:

Aύριο ξεκινά η ιστορική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία

Πέτσας: €24,3 εκατ. σε 89 νησιωτικούς και ορεινούς δήμους

Ορεστιάδα: Συνωστισμός σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο που επισκέφθηκε ο Νότης Μηταράκης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author