Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τη Θήβα: Σπεύδει κλιμάκιο ειδικών -«Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι» | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου μπήκε η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, μετά και τον τελευταίο σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Η επιτροπή συνεκλήθη εκτάκτως στις 9.3Ο το βράδυ για να αποτιμήσει όλα τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εισηγήθηκε να μεταβούν αμέσως στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Η έκτακτη συνεδρίαση των σεισμολόγων για τη Θήβα

Οι ειδικοί θα συντάξουν το πόρισμά τους -απόψε, ή το αργότερο αύριο το πρωί- και θα το αποστείλουν στην Πολιτική Προστασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το iefimerida.gr επικοινώνησε νωρίτερα με τον σεισμολόγο και μέλος της Επιτροπής, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας διευκρίνισε ότι τα ρήγματα στις δύο περιοχές (Αρκαλοχώρι και Θήβα) δεν έχουν καμία γεωδυναμική σχέση μεταξύ τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η επιτροπή των ειδικών είχε συνεδριάσει ξανά στις 21 Ιουλίου, όπου είχε εξετάσει μαζί την περίπτωση της Θήβας αλλά και του Αρκαλοχωρίου. Ωστόσο, «επειδή η περιοχή της Θήβας βρίσκεται σε σεισμική υπερδιέγερση από τις αρχές Ιουλίου, και εξακολουθεί να έχει σεισμική δραστηριότητα δύο μήνες και μία εβδομάδα μετά, λογικό είναι να την εξετάσουμε ξανά», όπως είπε.

Σεισμός στο Ηράκλειο: 772 σπίτια μη κατοικήσιμα στην Κρήτη

«Πόλεμος» σεισμολόγων για το ρήγμα της Θήβας -«Να παρέμβει εισαγγελέας», λέει ο Τσελέντης

Τσελέντης για σεισμό από το ρήγμα της Θήβας

Οπως είναι προφανές, οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για τη Θήβα. Ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα, ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι ”θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author