Ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τα περιστατικά των πυροβολισμών στον Εβρο

Estimated read time 1 min read

Την ανησυχία της για τα περιστατικά πυροβολισμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξέφρασε επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον επιβεβαιώνοντας ότι έλαβε τις σχετικές αναφορές της FRONTEX.

Στις δηλώσεις της κατά  τη συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η κυρία Γιόχανσον σημείωσε:

«Έλαβα επιστολή από τη FRONTEX σχετικά με αναφορές για πυροβολισμούς στην τουρκική πλευρά, κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοιους είδους πληροφορίες και φυσικά πάντα ανησυχώ» σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «εάν έχεις αναφορές για πυροβολισμούς ακόμη κι αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί σε άνθρωπο, αλλά βεβαίως πάντα ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το συγκεκριμένο περιστατικό εναπόκειται στη FRONTEX να το αναφέρει με τον τρόπο που πρέπει να αναφέρουν περιστατικά».

Παράλληλα, αναφορικά με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Ύλβα Γιόχανσον τόνισε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει το μερίδιό της στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των διακινητών και να πραγματοποιεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά».

Τα περιστατικά των πυροβολισμών

Τα επίμαχα περιστατικά των πυροβολισμών από Τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο καταγράφηκαν το διάστημα από 5 έως 7 Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, μάρτυρες των επεισοδίων έγιναν μεικτές περίπολοι Ελλήνων και Γερμανών συνοριοφυλάκων που βρίσκονται στην περιοχή υπό την ομπρέλα του Frontex. Ο επικεφαλής του οργανισμού μάλιστα, Φαμπρίς Λετζερί, ενημέρωσε με επιστολή του την Κομισιόν για τα πρόσφατα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο από τα δύο συμβάντα εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου στην περιοχή του Τυχερού. Τούρκοι στρατιώτες, μόλις αντελήφθησαν την παρουσία περιπόλου στην ελληνική πλευρά των συνόρων, έστρεψαν τα φώτα προς το μέρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν αργότερα στις επίσημες αναφορές τους οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακουγόταν από ηχείο ο ύμνος της Τουρκίας. 

Το δεύτερο περιστατικό κατεγράφη 48 ώρες αργότερα στην ίδια ακριβώς περιοχή. Τούρκοι στρατιώτες, μόλις κατάλαβαν ότι στην ελληνική πλευρά των συνόρων κινείται περίπολος, βγήκαν από τη σκηνή που είχαν στήσει στο σημείο και πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι συνέταξαν αναφορές τις οποίες έστειλαν στον Frontex, ενώ αναφορές προς το αρχηγείο της αστυνομίας και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνέταξαν οι επικεφαλής αξιωματικοί της περιφερειακής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΛ.ΑΣ. 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author