Ανησυχία για την Αττική – Τριπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά

Estimated read time 1 min read

Ανησυχία για την Αττική - Τριπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά

Eurokinissi

Διασπορά του κορονοϊού σε 44 περιφερειακές ενότητες αποτυπώνουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με 16 περιοχές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την Αττική, αφού το ιικό φορτίο στα λύματά της τριπλασιάστηκε μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 928 νέα κρούσματα, από τα οποία στην Αττική εντοπίστηκαν 324 και στη Θεσσαλονίκη 99. Κατά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου 40 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας σε 5.051. Στις ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι 405 ασθενείς.

Δεκαέξι περιοχές της χώρας σημείωσαν σήμερα διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τη Ροδόπη να είναι πρώτη στη σχετική λίστα με 55 νέες μολύνσεις, ενώ ακολούθησε η Βοιωτία με 36. Μάλιστα, από αύριο ο δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων της Βοιωτίας μπαίνει σε αυστηρότερο lockdown. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλιάρτου η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται πιθανόν σε συρροή πιστών στη θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων στον ιερό ναό Αγίου Χαράλάμπου στην Αλίαρτο.

Ανησυχία προκαλούν και τα 32 κρούσματα στην Κοζάνη, ανάμεσα στα οποία είναι και πέντε κληρικοί, ενώ 10 κρούσματα εντοπίστηκαν στα Χανιά,, που πρόκειται για ξαφνική αύξηση στο νησί της Κρήτης.

Aναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά περιοχή:

Αιτωλοακαρνανίας 8

Αργολίδας 4

Αρκαδίας 7

Αττικής 324

Αχαΐας 10

Βοιωτίας 36

Γρεβενών 2

Δράμας 6

Έβρου 22

Εύβοιας 7

Ηλείας 1

Ημαθίας 17

Ηρακλείου 1

Θάσου 6

Θεσσαλονίκης 99

Θηρας 1

Ιωαννίνων 4

Καβάλας 14

Καλύμνου 9

Καρδίτσας 17

Κέρκυρας 9

Κιλκίς 15

Κοζάνης 32

Κορινθίας 4

Λακωνίας 1

Λάρισας 33

Λέσβου 10

Μαγνησίας 9

Μεσσηνίας 1

Νάξου 1

Νήσων 2

Ξάνθης 20

Πέλλας 7

Πιερίας 8

Πρέβεζας 2

Ροδόπης 55

Ρόδου 1

Σερρών 30

Τρικάλων 6

Φθιώτιδας 8

Φλώρινας 10

Φωκίδας 2

Χαλκιδικής 11

Χανίων 10

Υπό διερεύνηση 7

Ανησυχία για την Αττική

Τριπλάσιο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μετά την Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα, η ομάδα του κ. Νίκου Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέγραψε αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά που έφτασαν στο διπλάσιο και τριπλάσιο επίπεδο αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και το τριήμερο 28-30/12.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Ν. Θωμαΐδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δ. Σαρηγιάννης: Αναμένεται δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας τέλη Φεβρουαρίου

Πονοκέφαλος για τους ειδικούς παραμένουν οι 405 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, καθώς από τις 22 Δεκεμβρίου που σημειώθηκε η πρώτη πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων κάτω από 500, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω των 400 και η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν αποκλιμακώνεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη, η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ο ίδιος εκτίμησε πως τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων».

Όπως είπε, «ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς -με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι «η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα».

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author