Ανασχηματισμός προ των πυλών: Δομικές αλλαγές και μήνυμα επανεκκίνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν – Newsbomb – Ειδησεις

Estimated read time 1 min read

Μπορεί η φημολογία να οργιάζει, ωστόσο ουδείς γνωρίζει τις διαθέσεις του πρωθυπουργού για τον ακριβή χρόνο των ανακοινώσεων και το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό και αυτό που αποτελεί ζητούμενο είναι το timing, που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί για να συνοδεύσει τη μικρή του κόρη, Δάφνη, η οποία ξεκινά τις σπουδές της στο Yale.

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι εάν σήμερα ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ημέρα για να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Και μπορεί η σχετική φημολογία να οργιάζει ωστόσο ουδείς γνωρίζει τις διαθέσεις του πρωθυπουργού για τον ακριβή χρόνο και το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Το ένα σενάριο πάντως θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά στον ανασχηματισμό σήμερα, καθώς την Τρίτη υπάρχει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Άλλες πληροφορίες πάλι υποστηρίζουν πως το παραπάνω ενδεχόμενο έχει μικρές πιθανότητες, καθώς και το πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας είναι εξαιρετικά πυκνό.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει έναν πυρετό ταξιδιών. Μετά το Υπουργικό, αναχωρεί για το Μπλεντ της Σλοβενίας, ενώ, επιστρέφοντας, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, εν όψει της ΔΕΘ. Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να αναχωρήσει για τη Μασσαλία, για τη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος εκδήλωσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αναφορικά με το ποιοι θα δουν την πόστα της εξόδου και ποιοι θα παραμείνουν, οι πληροφορίες είναι πολλές. Αναμφίβολα κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού,
είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιθανότατα θα αποχωρήσει. Για τη θέση του έχει ακουστεί το όνομα του μετριοπαθούς υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και το όνομα του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος «έπαιξε» δυνατά στον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Κάποια σενάρια θέλουν τον Τάκη Θεοδωρικάκο να επιστρέφει στο υπουργικό σχήμα, ενώ πολλά θα κρίνει και η παραμονή ή μη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην οδό Αριστοτέλους, όπου έχει κλείσει δύο χρόνια, διαχειριζόμενος αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ερωτηματικό αποτελεί και αν υπάρξουν αλλαγές στα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού.

Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νυν γενικοί γραμματείς να αναβαθμιστούν διά της υφυπουργο- ποίησης, είτε προς επιβράβευση είτε προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καράγιαννης, ο γραμματέας στο Άμυνας Αντώνης Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Πάντως όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και την αντικατάσταση ορισμένων, και θα πρόκειται για τον πρώτο μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός επιδιώκει να επιτύχει μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάταξη της οικονομίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author