Αναστολή υγειονομικών: Λήγει η προθεσμία για εμβολιασμό – Πόσοι θα τεθούν εκτός εργασίας

Estimated read time 1 min read

Εκπνέει το πρωί της Τετάρτης η διορία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, ο αριθμός των υγειονομικών που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε αναστολή εργασίας ανέρχεται σε 8.000- 10.000. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε άνοδος στα ραντεβού των υγειονομικών.

Σε αναστολή εργασίας τίθενται γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των γιατρών που έχει εμβολιαστεί υπερβαίνει το 90%, αριθμός που χαμηλώνει στους νοσηλευτές, στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Επίσης, με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, θα επιστρέψουν, αλλά είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, καθώς οι ανάγκες θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες

Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author