Ανασκόπηση ξένου τύπου 25.1.2023 | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Estimated read time 1 min read

© Perry Toone | Dreamstime.com

Η αποστολή αρμάτων μάχης βαρέως τύπου στην Ουκρανία από Γερμανία ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους συνιστούν την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι οι δεκάδες κατηγορίες για μπούλινγκ σε βάριο του Βρετανού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντόμινικ Ραμπ  αλλά και η πείνα που αντιμετωπίζουν πλέον χιλιάδες παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.  

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ο Μπάιντεν εγκρίνει την αποστολή τανκς στην Ουκρανία» και στο κύριο άρθρο αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τελικώς να εγκρίνει την αποστολή τριάντα ενός τανκς τύπου Abrams στην Ουκρανία σε μια εμφανή κλιμάκωση των αμερικανικών προσπαθειών να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα καθώς εξαλείφεται η διστακτικότητα της διεθνούς κοινότητας για αποστολή τέτοιων όπλων στα πεδία των μαχών.  Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο Ραμπ αντιμετωπίζει τουλάχιστον 24 κατηγορίες για στην σε βάρος του έρευνα για μπούλινγκ» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το βάθος και η σοβαρότητα της έρευνας σε βάρος του Βρετανού αναπληρωτή πρωθυπουργού δείχνει ότι πρέπει να παλέψει για να παραμείνει στη θέση του και αναγκάζει τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να αμφισβητεί όλο και περισσότερο το γεγονός ότι έχει αναλάβει μια τόσο υψηλόβαθμη κυβερνητική θέση, την ίδια ώρα που είναι «στριμωγμένος»  με την φορολογική υπόθεση του προέδρου των Τόρις Ναντίμ Ζαχάουι.

Στη Γαλλία η Le Monde   έχει κεντρικό τίτλο : «Ουκρανία : οι σύμμαχοι αποφασισμένοι να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία» με το ρεπορτάζ να τονίζει ότι μετά από εβδομάδες διστακτικότητας οι δυτικές χώρες θα παράσχουν στην Ουκρανία τα βαρέα τανκς που ζητά για αντισταθεί σθεναρότερα στον ρωσικό στρατό. Επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αποστολή 30 τανκς τύπου Abrams, ενώ η Γερμανία θα στείλει έναν περιορισμένο αριθμό Leopard με το Βερολίνο το οποίο έδωσε τελικώς την άδεια σε χώρες που διαθέτουν Leopard να πράξουν το ίδιο. Υπογραμμίζει ότι αυτές οι αποφάσεις σηματοδοτούν μια νέα φάση του πολέμου. Η La Croix από την πλευρά της έχει τίτλο : «Κοινωνικά δίκτυα. Προστασία των φωτογραφιών με παιδιά» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όλο και περισσότεροι γονείς δημοσιοποιούν τις φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο και σημειώνει ότι ένα νέο σχέδιο νόμου κατατίθεται αυτές τις ημέρες σε μια προσπάθεια να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι και να μην δημοσιοποιούν τέτοιες φωτογραφίες.                       

Στην Γερμανία η «Süddeutsche Zeitung» σχολιάζει πως «ο Σολτς έχει προκαλέσει ζημιά στη Συμμαχία και στις σχέσεις με τις Η.Π.Α. Το πραγματικό κίνητρο της διστακτικότητάς του παραμένει ένα πέπλο μυστηρίου και αυτό εδραιώνει τη δυσπιστία που αντιμετωπίζει αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από πολλά μέρη της Ευρώπης και τώρα και από τις Η.Π.Α. Αν κανείς δεν το λέει αυτό ανοιχτά, είναι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα ήθελε να στριμώξει ακόμη περισσότερο έναν εταίρο. Υπήρξαν λοιπόν κολακείες και παροτρύνσεις – και στο τέλος οι Η.Π.Α. υπέκυψαν και πλήρωσαν μέρος του λογαριασμού, αντίθετα με την αρχική τους πρόθεση. Υπογραμμίζει ότι ο Σολτς έχασε τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε λάβει μια αυτόνομη και συνεπώς κυρίαρχη απόφαση. Σημειώνει ότι με τη διαχείριση της γερμανικής κυβέρνησης, «η παλιά εικόνα ενός αμφιταλαντευόμενου εταίρου στην καρδιά της Ευρώπης επανεμφανίζεται, προκαλώντας ρωγμές στη δυτική συμμαχία με την αναποφασιστικότητά του».

Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν κεντρικό τίτλο : «Οι αυξανόμενες τιμές στα είδη διατροφής αφήνουν πολλά παιδιά πεινασμένα στη Βρετανία». Το άρθρο τονίζει ότι στη Βρετανία, που είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, πολλοί γονείς οι οποίοι παρά το γεγονός ότι εργάζονται, πλέον απευθύνονται στις τράπεζες τροφίμων που λειτουργούν για τους οικονομικά ασθενέστερους, προκειμένου να σιτίσουν τα παιδιά τους.    

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author