Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Estimated read time 1 min read

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και σταθερά ισχυρή πυροσβεστική δύναμη παραμένει στα νότια του Ρεθύμνου, στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, με παράλληλο μέτωπο στο Ροδάκινο. 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, υπήρξε νέα αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ορνέ επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 5 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις

Από τα ξημερώματα επιχειρούν στην περιοχή και εναέρια μέσα

Οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν εκκενωθεί χθες προληπτικά επέστρεψαν στα σπίτια τους.  

Χορτολιβαδική έκταση, ελιές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαμνώδη βλάστηση έχει ήδη αποτεφρώσει η φωτιά σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά, με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να προσθέτει ότι έχουν καεί πολλά μελίσσια και πρόβατα.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής “δεν κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι”, ενώ στη μάχη παραμένουν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Η φωτιά, παρά την ολονύκτια υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Ένα μέτωπο σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά κατευθύνεται προς τα Ακούμια και ένα άλλο μέτωπο προς την Αγία Γαλήνη. Για το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 5.000 άνθρωποι, ο κ.Ταταράκης εκφράζει την ανακούφισή του που η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό, καθώς όπως είπε θα επικρατούσε πανικός.

Φωτογραφίες μέσα από το ελικόπτερο


rethimnofotia

Λαγουβάρδος: «Ισχυροί άνεμοι και ισχυρές ριπές στο νότιο Ρέθυμνο μέχρι και την Τρίτη»Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο «το νότιο ρέθυμνο θα συνεχίσει να έχει πολύ σημαντικές επιταχύνσεις σε ριπές ανέμων. Θα βρίσκεται σε μέγιστη κατηγορία στο δείκτη επικινδυνότητας (μωβ) μέχρι και την Τρίτη».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού «οι άνεμοι επιμένουν ισχυροί και για τις επόμενες ημέρες με κάποιες, όχι σημαντικές, αυξομειώσεις. Ισχυρό μελτέμι στα 6 μποφώρ πνέει στην περιοχή. Αλλά με πολύ ισχυρές ριπές τοπικά δημιουργεί πολύ ισχυρούς ρυπαίους ανέμους στα 80 – 90 χλμ./ώρα», αναφέρει στο cretapost ο κ. Λαγουβάρδος.

Καταληκτικά τονίζει ότι «έχει πολλή αέρα και στη στεριά και στη θάλασσα. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες».

Το χρονικό της μεγάλης φωτιάς 

Η φωτιά  ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής. Το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση και πέρασε στην Ορνέ έφτασε στις Μέλαμπες, για τις οποίες δόθηκε εντολή εκκένωσης και εστάλη μήνυμα από το 112.  Συνολικά για έξι χωριά της περιοχής έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει στο χωριό τους για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Η φωτιά πέρασε την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως και χορτολιβαδικές, ζημιές υπάρχουν και στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν χθες 5 ελικόπτερα, τα 4 πυροσβεστικά και 1 Chinnok της Αεροπορίας Στρατού τα οποία αποσύρθηκαν περίπου στις 9.00 μ.μ..

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από ολόκληρη την Κρήτη. Περισσότεροι από 78 πυροσβέστες με 25 οχήματα δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης. Επίσης, επιχειρούν 4 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, υδροφόρες από την Αυτοδιοίκηση και αγροτικά μηχανήματα.

Δείτε τα πλάνα με τα πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο που μετέδωσε το NeaKriti – Οι εικόνες είναι από την παλιά οδό Ηρακλείου – Μοιρών

Πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο - Εικόνες από την παλιά οδό Ηρακλείου - Μοιρών



Πύρινος "συναγερμός" στα νότια του Ρεθύμνου



Έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε εντολή από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας να εκκενωθούν τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και ‘Αγιος Γιώργης.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Σχετικό μήνυμα για τις Μέλαμπες έχει σταλεί από το 112.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φλόγες μπήκαν μέσα στις Μέλαμπες, ενώ επεκτείνονται προς τα Σακτούρια, στα οποία οι κάτοικοι του χωριού έχουν μαζευτεί στην πλατεία και περιμένουν τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο. Μερική εκκένωση του χωριού Ορνέ έγινε το απόγευμα, από όπου και απομακρύνθηκαν 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. 

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.




Πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο - Εκκενώνονται οι Μέλαμπες




fire-kriti-15
kriti-30


fotia_orne

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και ζητήθηκε εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης». Μάλιστα σύμφωνα με τοπικά μέσα, είχε δοθεί οδηγία προληπτικής εκκένωσης και του Κάτω Ροδάκινου.  

Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο κ. Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς.

Οι φλόγες περικύκλωσαν τις Μέλαμπες



Τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, αναπνευστικά προβλήματα για μια ηλικιωμένη στη Ορνέ

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ ήταν αποπνικτική νωρίτερα λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας, όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά στον αγκώνα ένας πυροσβέστης.

Μεγάλη φωτιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου



Δείτε φωτογραφίες

fotiatora-vrisi

kriti-fotiatora-fotieskriti

Ειδήσεις σήμερα:

Εφημέρευαν πάνω από 70 γιατροί στο «Άγιος Ανδρέας», δεν κάλεσαν κανέναν να δει τον 49χρονο – ΕΔΕ διέταξε ο Πλεύρης

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη ληστεία σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη – Μπούκαραν με μαχαίρι και άρπαξαν 500 ευρώ

«Μετά τον “BoJo” και τον Ντράγκι ποιος;»: Ο Μεντβέντεφ χλευάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author