Αμερικανικές εκλογές: Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν – Πήρε την Πενσιλβάνια – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Μετά από θρίλερ τριών και πλέον ημερών, καταμέτρησης ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν είναι νικητής των αμερικανικών εκλογών και ετοιμάζεται να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στις 6μιση περίπου, το απόγευμα του Σαββάτου μεγάλα αμερικανικά δίκτυα ανακοίνωσαν την κατοχύρωση της πολιτείας της Πενσιλβάνια στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Με την κρίσιμη αυτή πολιτεία, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 273 εκλέκτορες και αναδεικνύεται νικητής στην κούρσα για την προεδρία.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,6% έναντι 49,1% του Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρώτο μήνυμα Μπάιντεν

“Είναι ώρα για την Αμειρική να ενωθεί και να γιατρευτεί”, είναι το πρώτο μήνυμα του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ.

Με γραπτή του δήλωση, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πώς είναι τιμή του που οι Αμερικανοί εμπιστεύτηκαν τον ίδιο και την Κάμαλα Χάρις.

H στιγμή που το CNN ανακοινώνει την νίκη του Μπάιντεν

Τις επόμενες ώρες, ο σύντομα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Νίκη του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια ανακοίνωσαν, το CNN και το foxnews, ενώ το τελευταίο δίνει τελική επικράτηση Μπάιντεν και στην Νεβάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσης αντίδραση από το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, 1 ώρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι κέρδισε τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά.

Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος

“Αυτές οι εκλογές ξεπερνούν τον Τζο Μπάιντεν ή εμένα. Αφορούν την ψυχή  της Αμερικής και θέλησή μας είναι να παλέψουμε για αυτή. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Ας ξεκινήσουμε”.

Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της νεοεκλεγείσας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

H Χάρις, γίνεται η πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη

Συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ απευθύνει με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ο Τζο Μπάιντεν έχει υπάρξει πραγματικός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο δυνατή”, αναφέρει.

Τριήμερο θρίλερ

Η νίκη του Μπάιντεν έρχεται μετά από ένα θρίλερ διάρκειας 3 ημερών, δηλαδή με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας το πρωί της Τετάρτης.

Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν πέρασε μπροστά στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, εξασφαλίζοντας το 49,4% των ψήφων έναντι 49,3% του απερχόμενου προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το Edison Research, ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση ενσωματώνοντας επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με συντριπτικό ποσοστό.

Αμερικανικές εκλογές - Τζο Μπάιντεν
Αμερικανικές εκλογές – Τζο Μπάιντεν