Αλ. Μπουρλά: Ισως χρειαστεί και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Estimated read time 1 min read

Ο Άλμπερτ Μπουρλά θεωρεί πιθανό οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να χρειαστούν και μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου μέσα σε 12 μήνες.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού να γίνεται ετησίως.

Οι δηλώσεις του κ. Μπουρλά δημοσιοποιήθηκαν μεν σήμερα αλλά κατεγράφησαν την 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αμερικανικής πολυεθνικής CVS Health, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί δυνητικά να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια θα καταστούν σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλάξεων του ιού.

Η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει προς το παρόν με βεβαιότητα πόσο καιρό διαρκεί η προστασία έναντι του ιού από τη στιγμή που κάποιος έχει πλήρως εμβολιασθεί. 

Η Pfizer πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι το εμβόλιό της για την Covid-19 είναι αποτελεσματικό άνω του 91% στην προστασία κατά της νόσου και 95% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής ασθένειας έως και έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Παρομοίως, το εμβόλιο της Moderna που επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία ανάλογη με αυτή της Pfizer (mRNA) έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό για έξι μήνες.

Σύμφωνα με τους Νew York Times, η πιθανή εξέλιξη με μία τρίτη ενισχυτική δόση, αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα πίσω από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για την παραλαβή 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023, ούτως ώστε να προλάβει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author