Αλληλεγγύη Μέρκελ-Μακρόν στην Ελλάδα: Δεν θα ανεχθούμε απειλές κατά της κυριαρχίας μελών της ΕΕ | ΚΟΣΜΟΣ

Estimated read time 1 min read

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη θερινή κατοικία του Μακρόν η Μέρκελ με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

Foreign Policy: Γεωπολιτική θύελλα στην Ανατολική Μεσόγειο -Ο ρόλος της Τουρκίας και η «κόκκινη γραμμή» της Κρήτης

Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, όπου συζήτησαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τις δύο χώρες, όπως η κρίση στην Λευκορωσία, ο κορωνοϊός και φυσικά η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία διέψευδε κατηγορηματικά πως Μέρκελ και Μακρόν ήρθαν σε ρήξη με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.

Η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται δεκτή στη Γαλλία από το προεδρικό ζεύγος
Η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται δεκτή στη Γαλλία από το προεδρικό ζεύγος / Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος, από τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίστοιχα, τόνισε και εκείνος την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και παρά την κρίση στις σχέσης Άγκυρας και Παρισιού τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη.

Με μάσκες στο εσωτερικό του κτιρίου Μέρκελ και Μακρόν / Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να εργαστούμε μαζί, σε μια κοινή ατζέντα με σκοπό από την μια μεριά να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία και έχουμε την ξεκάθαρη θέληση, την αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως επίσης την θέληση να προασπίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή και να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της έντασης».

Συμπληρωματικές οι πολιτικές Γαλλίας-Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, όπως και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική εξοχική κατοικία στην Κυανή Ακτή
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική εξοχική κατοικία στην Κυανή Ακτή / Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

«Είναι η πρώτη φορά που συναντιώμαστε με την καγκελάριο από την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου» σημείωσε παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ζούμε σε
καιρούς που προβάλουν σειρά προκλήσεων,
είπε ο Μακρόν, που ανέφερε πως συζήτησε
με τον Άνγκελα Μέρκελ για την πανδημία
του κορωνοϊού και άλλα ζητήματα, μεταξύ
των οποίων και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
«Είμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που
επανασυντάσσεται» είπε χαρακτηριστικά.

Άνγκελα Μέρκελ: Δεν θα γίνει ανεκτή η επίθεση στην κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου

Έχουμε πολλά θέματα στα οποία καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε είπε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ που επίσης αναφέρθηκε στην συμφωνία για το Ταμείο Αλληλεγγύης που όπως θύμισε ξεκίνησε έπειτα από τη γαλλογερμανική πρόταση.

Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

Η ΕΕ πρέπει
να κάνει τη φωνή της ακουστή στο διεθνές
στερέωμα, τόσο απέναντι στις ΗΠΑ, την
Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία. «Είναι
ξεκάθαρο δεν είναι ισχυρή παρά όταν
μιλά με μια φωνή και όταν υπερασπίζεται
τον πλουραλισμό» είπε η Μέρκελ που
τόνισε πως στα βασικά ζητήματα θα πρέπει
να υπάρχει συναίνεση.

Φωτογραφία: Christophe Simon/Pool Photo via AP

«Έχουμε
ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική
Μεσόγειο, υπάρχει πολύ ένταση αυτή την
περίοδο και αν η Γαλλία και η Γερμανία
ενώσουν τις δυνάμεις τους θα βρούμε
ενδιαφέρουσες λύσεις που θα επιτρέψουν
μια αποκλιμάκωση και θα αποτρέψουν τις
επιθέσεις εναντίον της κυριαρχίας
κρατών – μελών της ΕΕ. Δεν μπορούμε να
ανεχτούμε τέτοιες επιθέσεις και
πιστεύουμε πως όλα μπορούν να λυθούν
μέσω διαλόγου, διαπραγμάτευσης και όχι
μέσω στρατιωτικής έντασης» είπε επίσης
η Γερμανίδα πολιτικός.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόσκληση στην εξοχική κατοικία στην γαλλική Κυανή Ακτή, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά και σημείωσε πως βρίσκεται «στο ωραιότερο μέρος του κόσμου».

Στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας Μακρόν και Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας. Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μινσκ, αψηφώντας την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στην αστυνομία να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται επί μιάμιση εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει διαμεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, «συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author