Αλλαγή πολιτικής ατζέντας μέσω Νέας Σμύρνης  – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, που αμαύρωσαν τη μεγάλη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας, καθώς και ο τραυματισμός αστυνομικού, αλλάζουν την πολιτική ατζέντα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επενδύει πολιτικά στις έννοιες της ενότητας και της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιμένει να επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία για όξυνση του πολιτικού κλίματος και πυροδότηση της έντασης. Ενώ υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε όσον αφορά στη σύνδεση διαδηλώσεων- μπάχαλων. Και εν τω μεταξύ, το περιστατικό αστυνομικής βίας, που έβγαλε τους πολίτες στο δρόμο, αναμένεται να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η επιχείρηση αναστροφής κλίματος και αλλαγής ατζέντας από την πλευρά της κυβέρνησης είχε ξεκινήσει νωρίς από χθες, καθώς ο μέχρι τότε χειρισμός της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Πρώτα το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει την Παρασκευή στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία. Στη συνέχεια, κατατέθηκε η πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής σε βάρος του Νίκου Παππά, που προσωρινά άλλαξε την ατζέντα της συζήτησης και προϊδεάζει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Μετά, ανακοινώθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς και κεντρογενείς ψηφοφόρους, που ενοχλήθηκαν από τις εικόνες στη Νέα Σμύρνη. Τέλος, με γραπτή δήλωση του ο πρωθυπουργός επέρριψε στο ΣΥΡΙΖΑ την υγειονομική ευθύνη για ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας, αποδίδοντας τα ήδη υψηλά κρούσματα κορονοϊού στη διαδήλωση που θα γινόταν.

Την ώρα της συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη και όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη- Αλιβιζάτου, στην οποία συζητήθηκαν η αντιμετώπιση φαινομένων αστυνομικής βίας και η εκπαίδευση των αστυνομικών. Δεν αποκλείεται δε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει κάποιες πρωτοβουλίες βασισμένες στην εισήγηση Αλιβιζάτου.

Καρφιά Μητσοτάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Όταν η κατάσταση στη Νέα Σμύρνη ετέθη υπό έλεγχο, ο πρωθυπουργός παρενέβη εκ νέου με τηλεοπτική αυτή τη φορά δήλωση του. Με τη δήλωση του έστειλε μήνυμα κατά της βίας, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Αλλά κυρίως έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ως πολιτικό υπεύθυνο το ΣΥΡΙΖΑ και διεκδίκησε για εαυτόν το ρόλο του εκφραστή της ενότητας, αλλά και του εγγυητή μίας ατζέντας “νόμου και τάξης”, με την οποία σε σημαντικό βαθμό άλλωστε εξελέγη και η οποία προφανώς θα κυριαρχήσει εκ νέου το επόμενο διάστημα.

“Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω”, δήλωσε ειδικότερα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η κατακλείδα ιδίως της δήλωσης υποδεικνύει ότι στο εξής η κυβέρνηση θα θεωρεί εαυτόν ελεύθερο να αντιμετωπίσει με σκληρή καταστολή τη “βία των μπαχαλάκηδων”, συσπειρώνοντας έτσι όχι μόνο το δεξιό ακροατήριο, αλλά και τους “νοικοκυραίους”, τη “μεσαία τάξη” και μετριοπαθείς πολίτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που προκάλεσε κλιμάκωση της βίας, αλλά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει ένα “νέο Κορκονέα” και συνθήκες Δεκεμβρίου του 2008. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι στην πραγματικότητα η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει έκρηξη διαδηλώσεων εκτός ελέγχου, με οποιαδήποτε συνέπεια, προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author