Αλεξάντερ Λουκασένκο: Ο δικτάτορας πίσω από την αεροπειρατεία – Οργή στην ΕΕ – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Την Κυριακή 23/5 αεροσκάφος της Ryanair που ‘σηκώθηκε’ από την Αθήνα, με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Οι αρχές ειδοποίησαν το πλήρωμα του αεροσκάφους για ‘ύπαρξη πιθανής απειλής ασφαλείας εντός του αεροσκάφους’, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Ryanair. Για την ακρίβεια, το πλήρωμα ειδοποίηθηκε για πιθανή ύπαρξη βόμβας. Δεν ήταν αυτή η αλήθεια. Εξυπηρετούσε όμως, το σκοπό των Λευκορώσων που ήταν η σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Μεταξύ των 171 επιβατών της πτήσης, εκτός από 11 Έλληνες, ήταν και ο Ρομάν Προτασέβιτς, Λευκορώσος ρεπότερ, καταζητούμενος στη χώρα του ως ‘τρομοκράτης’. Στην πραγματικότητα, ο Προτασέβιτς καταζητείτο από την κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, γιατί ‘τόλμησε’ να καταγράφει και να μεταδίδει γεγονότα που δεν συμφωνούσαν με τα ‘θέλω’ του πρώτου πολίτη της χώρας. Άρα έπρεπε να συλληφθεί και να καταδικαστεί για το ‘έγκλημα’ του. Βλέπετε, ο Λουκασένκο δεν κυκλοφορεί τυχαία στον πλανήτη ως ‘ο τελευταίος Ευρωπαίος δικτάτορας’. Οι αντίπαλοι του είτε εξαφανίζονται -χωρίς να αφήσουν ίχνος πίσω- ή αποδρούν από τη χώρα που είναι η μόνη της Ευρώπης όπου εξακολουθεί να επιβάλλεται θανατική ποινή.

Εικάζεται ότι οι πράκτορες της Λευκορωσίας εντόπισαν τον Προτασέβιτς στην Αθήνα, μέσω φωτογραφιών που πόσταρε ο ίδιος -από ρεπορτάζ του- στα social media, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι τον παρακολουθούσαν και στην Αθήνα. Αμέσως άρχισε η επιχείρηση σύλληψης του.

Μαχητικά αεροσκάφη περικύκλωσαν το αεροσκάφος, λίγο πριν φτάσει στο Βίλνιους, για να το αναγκάσουν να προσγειωθεί στο Μινσκ. Για όλα αυτά ενημέρωσε η Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ο λόγος που ο Προτασέβιτς βρέθηκε στη χώρα μας.

Μέσα σε λίγα λεπτά η είδηση είχε γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο και αμέσως προέκυψαν αντιδράσεις. Οι πρώτες ήταν της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Γερμανίας. Ακολούθως, η Πρόεδρος της EU Commission, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν χαρακτήρισε ως ‘απαράδεκτο’ το γεγονός και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, ενημερώνοντας πως το περιστατικό θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα (24/5) στις Bρυξέλλες. Προεδοποίησε και ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Την άνευ προηγουμένου παράβαση των πρωτοκόλλων της ευρωπαϊκής αεροπλοΐας καταδίκασε και το State Department, τονίζοντας ότι “οι πρώτες αναφορές που αναφέρουν συμμετοχή υπηρεσιών ασφαλείας της Λευκορωσίας και τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών της χώρας είναι βαθιά ανησυχητικές και απαιτούν πλήρη έρευνα”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ έγραφε στο Twitter ότι “είναι ένα σοβαρό και επικίνδυνο περιστατικό που απαιτεί διεθνή έρευνα”. Ένα σχόλιο ζήτησα τα μέσα και από τα αρχηγεία του Λουκασένκο, στο Μινσκ, αλλά δεν πήραν κάποια απάντηση. 

Ποιες μπορεί να είναι οι κυρώσεις

To Bloomberg ανέφερε κάποιες ποινές που μπορούν να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για να πείσουν τον Λουκασένκο να συνταχθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα -θέμα που δεν έχει φανεί να τον απασχολεί στα 27 χρόνια της προεδρίας του.  Όλοι έκαναν λόγο για ‘επίθεση εναντίον της δημοκρατίας’. Στις ενδεχόμενες κυρώσεις μπορεί να είναι η αναστολή πτήσεων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών πάνω από τη Λευκορωσία, η απαγόρευση της Belavia -αεροπορική εταιρία της Λευκορωσίας- οπουδήποτε στην Ευρώπη και η αναστολή όλων των transit που αφορούν τη συγκεκριμένη χώρα. Μέσα στην εβδομάδα υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού του Λουκασένκο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Σότσι.

Σημείωση: η σχέση του Λουκασένκο με τον Πούτιν είναι άμεσης εξάρτητης, με τον Λευκορώσο να δηλώνει μετά τις εκλογές που κέρδισε το 2020, με ποσοστό 80% (πάντα κατά του ιδίου το ρηθέν) “η Ρωσία ήταν, είναι και να είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι στην ηγεσία των χωρών και μολονότι η Μόσχα προτίμησε να εξελίξουμε την αδελφική σχέση σε εταιρική“. Οι αναλυτές έχουν γράψει πως η απομάκρυνση του Λουκασένκο από την ηγεσία της Λευκορωσίας, θα σημάνει το τέλος κάθε σχέσης με τη Σοβιετία (αυτή είναι η βάση της σχέσης Λουκασένκο-Πούτιν), την ώρα που ο δικτάτορας υπερηφανεύεται πως εξακολουθεί να έχει φάρμες-κολεκτίβες, εργοστάσια και μονάδες κομμουνιστικής εποχής. Σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έκλεισαν τη δεκαετία του ’90 -και εκατομμύρια εργάτες έμειναν άνεργοι.

Σε λίγες μέρες θα διαπιστωθεί αν το περιστατικό με τον Προτασέβιτς θα επηρεάσει με τον όποιον τρόπο τη σχέση των Λουκασένκο και Πούτιν. Εδώ να σημειώσουμε επίσης, πως μέσα στον επόμενο μήνα ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να συναντηθούν στο Σότσι οι Λουκασένκο και Βλάντιμιρ Πούτιν.
Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να συναντηθούν στο Σότσι οι Λουκασένκο και Βλάντιμιρ Πούτιν.