Αλαλούμ με τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης στους εμβολιασμένους

Estimated read time 1 min read

Συζητείται η είσοδος χωρίς περιορισμούς σε γήπεδα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπαρ και εστιατόρια για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ● Η ευθύνη για τους ελέγχους μετατίθεται στους επιχειρηματίες, οι οποίοι βέβαια διαφωνούν και αντιδρούν ● Σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη οι οριστικές αποφάσεις.

Την ώρα που υπάρχει παγκόσμιος συναγερμός απέναντι στη διασπορά της πολύ μολυσματικής μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων αποστάσεων και υγιεινής και για τους πλήρως εμβολιασμένους, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται -όπως αναμένεται- σήμερα να ανακοινώσει προνόμια για τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον το πρόβλημα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με τους ρυθμούς των εμβολιασμών που κυλούν αργά, τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και στους νέους και με αυτόν τον τρόπο και την αποτυχία της να προσεγγίσει και να πείσει όσους παραμένουν δύσπιστοι ότι είναι αναγκαίο να πάνε να εμβολιαστούν.

Κι επειδή σε αυτή τη φάση την καίει και ο τουρισμός, για τον οποίο προφανώς φοβάται ότι θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι στα μάτια των επισκεπτών από το εξωτερικό δεν είμαστε επαρκώς εμβολιασμένοι, σπεύδει τώρα να ανακοινώσει τα λεγόμενα «προνόμια» ή «διευκολύνσεις» των εμβολιασμένων, προκειμένου να κινητοποιήσει τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αλλά έτσι στέλνει νέο μήνυμα χαλάρωσης στους εμβολιασμένους σε μια στιγμή που ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας και γι’ αυτούς, καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος, όπως η μετάλλαξη «Δέλτα», μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Μάλιστα στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer.

Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε face control και να ζητάμε προσωπικά δεδομένα από τους πελάτες μας, λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς

Την προαναγγελία για την ανακοίνωση των προνομίων έκανε προ ημερών ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (25.6.2021), κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει «επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στους εμβολιασμένους» και απάντησε: «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα» την απόφαση να εμβολιαστούν.

Και το ποια μέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις πρόλαβε και το είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βγήκε στην ΕΡΤ και στο MEGA και δήλωσε ότι «θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα (σ.σ.: δηλαδή σήμερα) για τους κλειστούς χώρους στα κέντρα διασκέδασης ή στα εστιατόρια κ.λπ. Είναι προφανές ότι ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται σε περισσότερους χώρους και ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα απ’ ό,τι ένας μη εμβολιασμένος».

Οσον αφορά το περιεχόμενο των προνομίων που εξετάζονται και τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα σε σχετική σύσκεψη, μεταξύ αυτών ακούγονται: α) Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα. β) Είσοδος χωρίς περιορισμούς σε αθλητικά γεγονότα (γήπεδα, αθλητικοί χώροι κ.λπ.) και σε πολιτιστικά γεγονότα (θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ), καθώς και σε μπαρ, εστιατόρια κ.λπ. γ) Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι σε γυμναστήρια εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας self test, 15 μέρες μετά τη β’ δόση.

Μιλώντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με τα προνόμια, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος δήλωσε ότι «στις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία κυρίως των ανθρώπων κι έχουν το στοιχείο της υψηλής μαζικής συνάθροισης, εκεί θα δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους έχουν νοσήσει.

Αντίστοιχα όποιος θέλει να έχει και πελάτες οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λπ. Συνεπώς εδώ δίνεται η δυνατότητα και στους πολίτες αλλά και στις επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο προσομοιάζει ουσιαστικά στις συνθήκες κανονικότητας που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία ή τα πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται και τώρα». Μιλώντας για τους ίδιους σχεδιασμούς και ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε (MEGA): «Δεν θα υποχρεώσουμε εμείς κανέναν επιχειρηματία. Οταν όμως θα πούμε ότι ο κανόνας στον κλειστό χώρο είναι να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι, σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα το τηρήσουν για το συμφέρον τους».

Αντιδράσεις στην εστίαση

Και αυτοί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για προνομιακή μεταχείριση στις επιχειρήσεις που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στον χώρο της εστίασης. Οι επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στις πλάτες τους, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι τον ρόλο της αστυνόμευσης και του υγειονομικού ελέγχου του κοινού, διαχωρίζοντας τους πελάτες σε εμβολιασμένους και μη.

Οι πρώτες ενστάσεις διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά. «Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του. «Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς;», αναρωτήθηκε, αναδεικνύοντας τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου. «Ας επιλέξει κάθε συνάδελφος αν θέλει να κάνει Covid-free το εστιατόριό του. Ο κ. Γεωργιάδης εμμέσως είπε ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε.

«Το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι είναι θέμα της πολιτείας και της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν αστυνομικοί», σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης. Για σπασμωδικές κινήσεις που στέλνουν αντιφατικά μηνύματα έκανε λόγο η Μαρία Μποτονάκη, από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης. «Η κυβέρνηση να βρει λύσεις που θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε την κοινωνική συνοχή, όχι να διαχωριστούμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Αντιπροτείνουμε να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι για όλους, με ποσοστό χωρητικότητας 70%, με επιχορηγούμενους ιονιστές καθαρισμού ατμόσφαιρας, που θα έχουν νόημα στα μαγαζιά αντί να μπαίνουν στην Ομόνοια από τον δήμαρχο Αθηναίων».

Τεστ για τους Ρώσους

Αναδιπλώθηκε τελικά η κυβέρνηση μετά το «μάλωμα» από Μέρκελ και Μακρόν για την αποδοχή τουριστών που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δύο ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα καλύπτεται πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, που επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν ποια επιπλέον εμβόλια θα δέχονται πλην των εγκεκριμένων, εκδόθηκε ΚΥΑ που πρακτικά αναιρεί την απόφαση της Ελλάδας να δέχεται το εμβόλιο Sputnik.

Eτσι από τις 30 Ιουνίου οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Ρωσία, υποχρεώνονται να φέρουν αρνητικό τεστ PCR ή rapid test. Επιπλέον οι Ρώσοι τουρίστες θα επιβάλλονται σε νέο rapid test κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ σημειώνεται ότι το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» του SARS-CoV-2 στη Ρωσία.

Ο ΠΟΥ συνιστά χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού «καλπάζει» σε όλο τον κόσμο και υποχρεώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επαναλάβει τη σύσταση για αυξημένα μέτρα προστασίας, ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων. Ο ΠΟΥ συγκεκριμένα συστήνει τη χρήση μάσκας και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, την αποφυγή του συνωστισμού και το συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό «ινδικό» στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 αλλάζει τα δεδομένα παγκοσμίως και ήδη έχει οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού, καθώς έχει εντοπιστεί σε 92 χώρες του κόσμου.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανόν θα καταλήξουν από τη λοίμωξη Covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Παγκοσμίως, έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600.000 άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη απάντηση είναι ο εμβολιασμός και μάλιστα πλήρης – η πρώτη δόση δεν αρκεί πλέον από μόνη της. Αλλά και στο πρωτοπόρο στους μαζικούς εμβολιασμούς Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν από το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το σκεύασμα της εταιρείας Pfizer. Συνεπώς για να επιτευχθεί πλέον η περίφημη συλλογική ανοσία απέναντι σε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, που φαίνεται ικανό μάλιστα να «ξεγελάσει» τα φυσικά αντισώματα όσων κόλλησαν παλαιότερες παραλλαγές του ιού, πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων – πάνω από το 80% του πληθυσμού. Ως τότε, λέει ο ΠΟΥ (και η κοινή λογική), μάσκες και ξερό ψωμί!

Γ.Τσ.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author