Αγώνας δρόμου για να προλάβουν τη διασπορά

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο μέρες και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη διασπορά το επόμενο διάστημα έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για περιοριστικά μέτρα.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς το επόμενο δίμηνο, η κατάσταση το φθινόπωρο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς θα έχουμε «απέναντι» και τις καιρικές συνθήκες.

Ακίνητα: Χωρίς δικαιολογητικά μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι μετακινήσεις

Η κ. Παγώνη όπως και άλλοι επιστήμονες, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μιλάνε για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας, και να μην δοκιμαστεί εκ νέου το ΕΣΥ, γεγονός που έχει οδηγήσει στα προηγούμενα lockdown.

Για αυτόν τον λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Παγώνη σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρειαστεί, όσοι είναι σε διακοπές και πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση να την κάνουν εκεί καθώς μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ακόμα αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και στις στοχευμένες προσπάθειες που χρειάζονται προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν αμφιβολίες.

Εκτός όμως από τον στόχο της αύξησης των εμβολιασμών, στο τραπέζι είναι η επαναφορά περιοριστικών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για το πως θα λειτουργήσει η εστίαση από τις 15 Ιουλίου.

Αναφορικά με την εστίαση υπάρχουν δύο «αγκάθια».

Το πρώτο αφορά τις αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με τα «μεικτά» και «αμιγή» μαγαζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέτει υπό εξέταση τα νέα μέτρα. Οι δυσκολίες στην εφαρμογή τους, οι αντιδράσεις των επαγγελματιών, αλλά και η πιθανότητα να σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία για διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη φαίνεται να οδηγούν την κυβέρνηση στο να «ξαναδεί» τις εξαγγελίες.

Το δεύτερο αφορά την ίδια την πορεία της πανδημίας και κατά πόσο μία πιθανή έξαρση κρουσμάτων βάζει στο συρτάρι τις όποιες σκέψεις για ανεμβολίαστους σε εσωτερικούς χώρους. Στις επίσημες ανακοινώσεις αύριο Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.

Πιθανό σενάριο είναι να αναβληθεί ούτως ή άλλως η λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους μετά τις 15 Ιουλίου ή να επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολισμένους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Η επιστροφή της μάσκας

Η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα από τα μέτρα που οι ειδικοί ζητούν με επιμονή να επανέλθει. Και ο ΠΟΥ είχε τονίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη ακόμα και αν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν την επαναφορά της μάσκας συνολικά, ή σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την περίπτωση των οριζόντιων μέτρων, δεν ισχύει το ίδιο για τους τοπικούς περιορισμούς. Τα τοπικά lockdown είναι ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων.

Στις συνεδριάσεις των ειδικών αυτές τις δύο μέρες τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα και αύριο στην καθιερωμένη ενημέρωση από την Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Νίκο Χαρδαλιά αναμένεται να δοθεί το στίγμα του βηματισμού της κυβέρνησης απέναντι στην απειλή ενός νέου κύματος εν μέσω καλοκαιριού και με τους εμβολιασμούς να μην έχουν φτάσει ακόμα το 50%.

Φοροεκπτώσεις για e-αποδείξεις από επαγγελματίες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tanea.gr

You May Also Like

More From Author