Αγωνιώδης προσπάθεια να αποτινάξουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες

Estimated read time 1 min read

AP Photo/Petros Giannakouris, File

Δεν απαντούν επί της ουσίας από το αρμόδιο υπουργείο για την έκθεση-κόλαφος σχετικά με την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων προσφύγων.

Οι παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και οι καταγγελίες που πέφτουν σαν βροχή εις βάρος της χώρας μας προκαλούν εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση που μέσω πηγών του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθούν να παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα.

Η έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες, που θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη σε δέκα μέρες και αφορά «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα διεθνή σύνορα, τη σοβαρή και εκτεταμένη πρακτική των “επαναπροωθήσεων”, το ζήτημα των ασφαλών τρίτων χωρών και άλλα συναφή θέματα», εμπλέκει εκ νέου τη χώρα μας και μας υπενθυμίζει πως πρόσφατα ο πρώην διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, έχει παραιτηθεί εξαιτίας της σκανδαλώδους συγκάλυψης.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, όσον αφορά τη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία του για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των «ατόμων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο της δεδηλωμένης στρατηγικής των αρχών».

Ειδικότερα, αναφέρει πως:

  • Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει σχεδόν 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020–2021 και τουλάχιστον 17.000 άτομα, που φέρεται να επέστρεψαν δια της βίας, ανεπίσημα, στην Τουρκία.
  • Η Ελλάδα φέρεται να απέτρεψε την είσοδο στο έδαφός της σε περισσότερους από 140.000 ανθρώπους, μόνο από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο  του 2021. Στο Αιγαίο, οι ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει τουλάχιστον 147 περιστατικά βίαιης επιστροφής στην Τουρκία, τα οποία έγιναν παράνομα από το Λιμενικό Σώμα και αφορούν 7.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
  • Σε ό,τι αφορά τη «σχέση» με τη Frontex ο Ειδικός Εισηγητής σημειώνει ότι, τον Μάιο του 2021, κατατέθηκε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από δύο αιτούντες άσυλο, που καταγγέλλουν επαναπροώθηση στο Αιγαίο και κατηγορούν τον Οργανισμό ως νομικά υπεύθυνο επισημαίνοντας τις «σοβαρές, συστηματικές και εκτεταμένες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας» απαντούν πηγές του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην έκθεση και επιχειρούν την αποδόμηση της απαξιώνοντας τα στοιχεία που παρουσιάζει και αναφέροντας πως «δεν στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και υποδείξεις λοιπών ΜΚΟ, που ήδη εξετάζονται ενδελεχώς ως προς την εγκυρότητά τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Ουσιαστικά όμως, με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζουν τις καταγγελίες ανεξαρτήτως αν δεν τις αποδέχονται, σε αντίθεση με άλλα κυβερνητικά στελέχη που προγενέστερα έκαναν πως δεν είχαν ακούσει τίποτα και δεν γνώριζαν τίποτα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «σε έλεγχο αντίστοιχων καταγγελιών, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της χώρας κατά τη φύλαξη των συνόρων της».

Επίσης, σημειώνουν ότι «η χώρα μας έχει πλήρη επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος. Παρέχει, σήμερα ασφαλές καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, αλλά και εθελοντικά σε Αφγανούς ευάλωτους. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία διασώζουν καθημερινά ανθρώπους, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα». Όπως καταλήγουν, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Όλα αυτά ενώ ο διασώστης Ι. Αποστολόπουλος σημείωσε πως «στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό Λιμενικό Σώμα παγκοσμίως που, αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, πετάει ανθρώπους στη θάλασσα» και την κυβέρνηση να φτάνει στο σημείο να τον στοχοποιεί με πρωτοφανή τρόπο και να προσπαθήσει να τον εμφανίσει ουσιαστικά ως «προδότη», επειδή τόλμησε να καταγγείλει στο Ευρωκοινοβούλιο αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο και το Μαξίμου κρυφό καμάρι.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author