Αγκάθια στον δρόμο για την «Ελευθερία»

Estimated read time 1 min read

Φωτ.AP Photo/Frank Augstein, Pool

Φωτ.AP Photo/Frank Augstein, Pool

Κωδικός «Ελευθερία». Η ονομασία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έχει από μόνη της κάτι το μεγαλεπήβολο, που καταδεικνύει πως σκοπός της είναι να καταστήσει την προσπάθεια εθνικό στόχο. Καλά γνωρίζοντες τις προετοιμασίες μιλούν για μια «πολεμική επιχείρηση», αλλά με ειρηνικό σκοπό και πολλές «πίστες» που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία ώστε να φθάσουμε στην «Ελευθερία». Τα εμπόδια πράγματι δεν θα είναι λίγα και έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Χθες ο κ. Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στο πρώτο «κακό» νέο, καθώς τα εμβόλια που αναμέναμε ναι μεν θα έρθουν πιο νωρίς, αλλά θα είναι τελικά αρκετά λιγότερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από αρχές του νέου χρόνου –ίσως κάποιοι, συμβολικά, να γίνουν και στο τέλος του 2020–, αλλά θα είναι σε λιγότερα άτομα από ό,τι αναμενόταν. Η πρώτη παρτίδα της Pfizer θα είναι 300.000 εμβόλια, δηλαδή άμεσα αναμένεται να εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα, καθώς έχουμε να κάνουμε με διπλή δόση.

Οι εξισώσεις δεν είναι απλές. Και ποια θα είναι αυτά τα άτομα; Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σίγουρα από τους υγειονομικούς, που σε όλη τη χώρα είναι 110.000. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εντός του Ιανουαρίου θα απομένουν μόλις 40.000 εμβόλια για άλλες ομάδες, όπως είναι οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν σκεφθεί κανείς πως από τις 110.000 υγειονομικούς μπορεί να μην εμβολιαστούν όλοι. Η πιθανή άρνηση εμβολιασμού αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα, που δεν έχει να κάνει μόνο με τους υγειονομικούς, αλλά με ολόκληρο τον πληθυσμό.

Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει μέσω της εκστρατείας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι να εμβολιαστεί, μέχρι να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ανοσίας που χρειάζεται μίνιμουμ 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η κυβερνητική καμπάνια.  

Η μειωμένη παρτίδα του εμβολίου που θα έρθει τον Ιανουάριο πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να πάει πίσω και όλο τον υπόλοιπο σχεδιασμό όσον αφορά την άρση του lockdown. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως αυτά τα δύο δεν συνδέονται, καθώς ο σχεδιασμός για μερική άρση των μέτρων στις 7 Ιανουαρίου παραμένει βασικό σενάριο, προσθέτοντας βεβαίως ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν οι γιορτές. Η προσεκτική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή, πάντως, για «κούρεμα» ενοικίου κατά 80% για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, δείχνει πως το «κακό σενάριο» επέκτασης κάποιων μέτρων περιορισμού και κατά τον Ιανουάριο είναι πιθανό.  

Ολα τα παραπάνω εξετάζονται σε καθημερινή βάση στο «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου έχει στηθεί ειδικός χώρος συσκέψεων όπου προετοιμάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την έναρξη του εμβολιασμού. Σε αυτές συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και όλα τα βασικά υπουργεία με τα επιτελεία τους.

Ο Β. Κικίλιας και ο Β. Κοντοζαμάνης, ο Κυρ. Πιερρακάκης, αλλά και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παν. Πρεζεράκος, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου, ο γ.γ. του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Το «παρών» δίνει και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, καθώς ο Ελληνικός Στρατός θα έχει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του πρότζεκτ του εμβολιασμού, από την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων μέχρι την ενίσχυση του δικτύου που θα τα μεταφέρει ανά την Ελλάδα.  

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author