Αγιά Σοφιά: Το μεγάλο επικοινωνιακό σόου της Τουρκίας και του Ερντογάν – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Η ώρα για το μεγάλο σόου του Ερντογάν έφτασε. Οπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, η Αγία Σοφία ανοίγει και επίσημα τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί μετά τη μετατροπή της σε χώρο θρησκευτικής λατρείας (απόφαση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα).

Από τις 10 το πρωί της Παρασκευής, το μνημείο θα μπορεί να υποδέχεται τους πρώτους πιστούς και ήδη στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Τούρκους, κυρίως, Μουσουλμάνους που επιθυμούν να βρίσκονται στους πρώτους που θα προσευχηθούν σ’ αυτόν τον πολύ ιστορικό χώρο ο οποίος πλέον παύει να είναι, τουλάχιστον ως προς την επίσημη χρήση του, μουσείο.

Ο Ερντογάν και το επικοινωνιακό του επιτελείο επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός στο έπακρο (κυρίως την εικόνα του) σε μία στιγμή που η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου δεν βρίσκεται στα πιο υψηλά της σημεία. Φυσικά έχουν προσκληθεί όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός του φιλοκουρδικού HDP το οποίο ο Ερντογάν και το AKP το θεωρούν παρακλάδι του PKK που στην Τουρκία λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν το παρών ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά όχι και η επικεφαλής του IP Μεράλ Ακσενέρ που παραμένει σε καραντίνα λόγω φόβου ότι έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Το ηχηρό όχι ήρθε από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του CHP (του Κεμαλικού Κόμματος) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος προτίμησε να αρνηθεί, γεγονός που έχει σηκώσει πολύ μεγάλες συζητήσεις στην Τουρκία.

Ηδη από το AKP, ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζεται περίπου ως μειοδότης: “Συνειδητοποιούμε ότι αυτοί που αρνούνται την πρόσκληση δεν δείχνουν να έχουν κανέναν ενθουσιασμό για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας” τόνισε χαρακτηριστικά το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του.

H Aγία Σοφία με μουσουλμάνους πιστούς στον εξωτερικό χώρο
H Aγία Σοφία με μουσουλμάνους πιστούς στον εξωτερικό χώρο