Αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

Estimated read time 1 min read

© Vitaliy Voropayev | Dreamstime.com

Η ελληνογερμανική συμφωνία για την αποστολή βαρέος οπλισμού από τη χώρα μας στην Ουκρανία προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις. Ευθεία αμφισβήτηση της ελληνογερμανικής συμφωνίας από τον πτέραρχο ε.α. και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου. Τι συμβαίνει με τα πυρομαχικά των Marder που θα αντικαταστήσουν τα BMP-1;

«Σεισμός» για τα νέα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες δια στόματος του Όλαφ Σολτς και αφορούν την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν», αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν απαντήσεως σχολιάζοντας παράλληλα πως «δεν φτάνει που η κυβέρνηση χωρίς καμιά ντροπή επιμένει να κρύβεται και να μην ενημερώνει λαό και Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές. Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, σημειώνει:

«Πρώτον, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι ”όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση”! Μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Δεύτερον, ότι με τα γερμανικά Marder ”διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια” και ότι ”παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα”. Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα «πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια» Marder είναι της δεκαετίας ’70.

Τρίτον, ότι ”δεν θα μας λείψουν αυτά τα τεθωρακισμένα”. Από πού προκύπτει αυτό; Τα ”καινούργια” Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποτίθενται συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού. Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες. Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε.

Συνεπώς, είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά και όχι για το θεαθήναι από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!

Τέταρτον, ”δεν μας κοστίζει τίποτα”. Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά. Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους; Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει;

Να σημειώσουμε ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία».

Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ: Επιχειρησιακό κενό από την αποστολή των τεθωρακισμένων

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να δοθούν άμεσα εξηγήσεις ενώ η επιλογή αμφισβητείται ανοιχτά από πρώην επιχειρησιακούς παράγοντες.

«Από την στιγμή που αφαιρώ κάτι που το χρησιμοποιώ, γίνεται επιχειρησιακό κενό» ανέφερε ο πτέραρχος ε.α. και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Χριστοδούλου, μιλώντας στην εκπομπή +News για την ανακοίνωση του Γερμανού καγκελαρίου ότι η Ελλάδα θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία.

Τόνισε πως η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι λάθος καθώς σε περίπτωση που τα τεθωρακισμένα που θα σταλούν δεν ήταν χρήσιμα, τότε έπρεπε να είχαν παροπλισθεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα άρματα αυτά παραμένουν απαραίτητα για τον Ελληνικό στρατό.

Τα ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα BMP1

© Maestrokarych | Dreamstime.com

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα άρματα που θα σταλούν θα αντικατασταθούν με  ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων γερμανικής κατασκευής τύπου Marder Α-5.

Ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε πως τα νέα άρματα Marder που θα έρθουν θα δυσκολέψουν την διαλειτουργικότητα με τα υπάρχοντα ελληνικά συστήματα και αυτό θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα. «Τα υλικά αυτά δεν έχει κανένα νόημα, όσα και να έχεις» κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου αναφερόμενα στα νέα άρματα που θα παραλάβει η Ελλάδα.

Τα σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ-1 και τα γερμανικής κατασκευής Marder

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1 αποκτήθηκαν ύστερα από συμφωνία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον Χέλμουτ Κολ το 1993. Τα πρώτα 164 παρελήφθησαν το 1994 και ήταν παραγωγής 1966-76, ενώ τα υπόλοιπα 337 (παραγωγής 1979-83) ήρθαν το 1995. Σήμερα υπάρχουν 155 οχήματα (150 χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, 195 αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο του 2014 και 100 διαπραγματευόμαστε από το 2017 για παραχώρηση ή πώληση με την Αίγυπτο) και βρίσκονται σε μονάδες του Έβρου και στα νησιά, με τα 130 να θεωρούνται λειτουργικά.

Τα Marder παράγονταν από το 1988 ώς το 2011 με τα πλέον πρόσφατα μοντέλα (1A5) να έχουν κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια. Κατά τους στρατιωτικούς, αν και είναι επίσης παλιάς σχεδίασης, θεωρούνται ανώτερα σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και προσφέρουν καλύτερη προστασία στους επιβαίνοντες.

Ένα φλέγον ερώτημα

Παραχώρηση οχημάτων ρωσικής κατασκευής στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία. 

© Macius | Dreamstime.com

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ του Δήμου Βερύκιο στο ieidiseis.gr. Ο έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης σημειώνει τα Marder έχουν πυροβόλο 20x139mm και τα κατασκευάζουν μόνο οι Γερμανικές εταιρείες Nexter και Reinmentall. Δηλαδή, για να αξιοποιηθούν τα προσφερόμενα marder θα πρέπει υποχρεωτικά η Ελλάδα να παρακάμψει την ΠΥΡΚΑΛ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και να γίνει πελάτης των εν λόγω γερμανικών εταιριών! Αλλά, σύμφωνα, με έρευνα αγοράς και οι δυο γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες έχουν διακόψει προ πολλού την γραμμή παραγωγής των βλημάτων 29χ139mm που φέρουν τα Marder και άρα δεν υπάρχει επαρκή διαθεσιμότητα.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author