Έρχεται νέα χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους από την Κυβέρνηση

Estimated read time 1 min read

Τα μέτρα πιθανόν να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη 20/10

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας του φονικού ιού του κοροναϊού στην χώρα.

Παρά την ανοδική πορεία και τον φόβο των ειδικών ακόμα και για 5.000 κρούσματα ημερισίως τον Νοέμβριο, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία, τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η νέα δέσμη χαλάρωσης των μέτρων θα περιλαμβάνει αύξηση της πληρότητας σε ΜΜΜ, μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς και χώρους παιδικής αναψυχής.

Η νέα χαλάρωση των μέτρων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Mega, δεν υπάρχει στο τραπέζι καμία συζήτηση για χρήση διπλής μάσκας, ούτε στους δρόμους, αλλά ούτε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση της πληρότητας στα ΜΜΜ στο 85%, από το 65% που βρίσκεται σήμερα.

Αντίστοιχα, τα μέτρα -ως προς τα τετραγωνικά- χαλαρώνουν και στα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την εστίαση και γενικότερα του κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπου πλέον η αναλογία θα είναι 1 άτομο, ανά 2 τ.μ., τη στιγμή που μέχρι σήμερα είναι 1 άτομο ανά 5 τ.μ.

Στους χώρους παιδικής αναψυχής θα είναι ένα παιδί ανά 5 τ.μ., τη στιγμή που μέχρι σήμερα είναι ένα παιδί ανά 15 τ.μ.

Φυσικά, η παραπάνω χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς κανόνες για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους παραπάνω χώρους.

Τα μέτρα πιθανόν να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη 20/10.

Δραματική έκκληση Τσιόδρα για εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή, ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από αρκετό καιρό που δεν είχε εμφανιστεί, στις ενημερώσεις για τον κοροναϊό, προειδοποίησε για τους μήνες που έρχονται, καθώς «θα είναι δύσκολοι» όπως είπε και εξ’ αιτίας του καιρού, αλλά και των νέων ιών που θα εμφανιστούν.

Την ώρα που ο στόχος για το χτίσιμο του τοίχους της ανοσίας απομακρύνεται και η πανδημία σαρώνει τους ανεμβολίαστους, ο Σωτήρης Τσίοδρας κάθισε ξανά μπροστά από τις κάμερες 14 μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση στο υπουργείο Υγείας και παρουσίασε μια μελέτη που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη του άμεσου εμβολιασμού των πολιτών.

«Αναγκαία τα δικά μας επιστημονικά δεδομένα»

Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

«Αποτελεσματικά τα εμβόλια» 

«Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας για τους εμβολιασμούς είναι ήδη γνωστά στην κυβέρνηση.

Συνέχισε αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”», σημείωσε. Γι’αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους. 

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ», υπογράμμισε. Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας. 

Θα είχαμε αποφύγει περίπου 1.200 θανάτους με πλήρη εμβολιασμό από τον Ιούλιο

Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε αρκετούς παραπάνω θανάτους. Αντίστοιχα, έχουμε αποφύγει περίπου 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Ακόμη, η ανάλυση μέχρι τα μέσα Ιουλίου δείχνει ότι στο καλύτερο σενάριο είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας. Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Έως 96% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. 

Δείτε τις ανακοινώσεις όπως πραγματοποιήθηκαν

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε χαραλτηριστικά πως: «Χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και εδώ στην πατρίδα μας με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας».

Στόχος σε κάθε περίπτωση, της επανεμφάνισης του Σωτήρη Τσιόδρα και μάλιστα με στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, είναι να πειστούν έστω και την ύστατη στιγμή οι ανεμβολίαστοι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους προς την ελευθερία.

Ακολουθήστε τα parapolitika.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση.



Πηγή άρθρου www.parapolitika.gr

You May Also Like

More From Author