Έντι Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Estimated read time 1 min read

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, 10:16

Έντι Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου αναφέρθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών, υποστήριξε ότι «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Ελλάδα και Αλβανία είχαν έρθει σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Έντι Ράμα.

Έτσι λοιπόν, ο Ράμα αντέδρασε μετά τη δήλωση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν επιτρέψει σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός.

«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο! Αυτό είναι όλο», είπε ο Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ράμα είχε χαρακτηρίσει και πριν λίγους μήνες «Απολύτως συνεπή» με το Διεθνές Δίκαιο την επέκταση, από την πλευρά της Ελλάδας, των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. 

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author