Ένα βήμα πιο κοντά τα τοπικά lockdown μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Estimated read time 1 min read

Η έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα Τρίτη, με συνολικά 3.565 νέες μολύνσεις στην επικράτεια εντείνει την ανησυχία για την επιδημιολογική πορεία της χώρας και για νέα περιοριστικά μέτρα, ιδίως στα νησιά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Το μίνι lockdown που έχει εφαρμοστεί στην Μύκονο έχει θορυβήσει τις δημοτικές αρχές και άλλων νησιών που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν».

Δήμος Αθηναίων: Η πράσινη ανάπλαση της «κάτω» Πλατείας Συντάγματος

Η επιδημιολογική εικόνα τουριστικών προορισμών δεν είναι καθησυχαστική καθώς όχι μόνο δεν παρατηρείται βελτίωση αλλά υπάρχει και αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Μπορεί στη Μύκονο να παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες και οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι την Δευτέρα 26 Ιουλίου είναι πιθανόν να αρθούν τα μέτρα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την επιδημιολογική εικόνα άλλων νησιών.

Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 153 νέα κρούσματα κοροναϊού, στο Ρέθυμνο 94, στην Πάρο 34, στη Σαντορίνη 58 και στη Μύκονο 37.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Οι εκτιμήσεις των ειδικών το τελευταίο διάστημα, για την πορεία της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες λάμβαναν υπόψη τους την αυξημένη κινητικότητα σε συνδυασμό με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, και έκαναν λόγο για 3.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα και για περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ANT1 ότι από χθες παρατηρείται μία αυξητική τάση και έκανε λόγο για 3.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Ήδη, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε την πρόβλεψη, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 3.656 μολύνσεις από τις 20 Ιουλίου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση» και σημείωσε ότι «μπορούν να λήξουν τα μέτρα στην Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά».

Ο Νίκος Τζανάκης επίσης τις προηγούμενες ημέρες έχει μιλήσει για δύο σενάρια που αφορούν στον Αύγουστο. Το βασικό σενάριο «δείχνει» 4.500 νέα κρούσματα κοροναϊού ημερησίως ενώ το «κακό» σενάριο «δείχνει» πάνω από 6.000 κρούσματα.

Μετά τη σημερινή εκτίναξη κρουσμάτων υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να ξεπεράσουν και αυτές τις εκτιμήσεις.

Καθόλου ενθαρρυντικό δεν είναι και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού στην Κρήτη. Σήμερα Τρίτη οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό στο νησί ανέρχονται σε 88, δηλαδή τέσσερις επιπλέον σε σύγκριση με την Δευτέρα.

Από αυτούς οι οκτώ νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους πέντε να είναι διασωληνωμένοι.

Οι τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τα κρούσματα αυξάνονται, τα ξενοδοχεία καραντίνας γεμίζουν και οι ταξιδιώτες αγωνιούν.

Το lockdown στη Μύκονο «θορύβησε» και τα άλλα νησιά

Το μίνι lockdown στη Μύκονο, συνάντησε πολλές αντιδράσεις και «χτύπησε καμπανάκι» και για τις υπόλοιπες περιοχές. Είναι πιθανόν τα μέτρα στη Μύκονο να αρθούν, ανάλογα και με την εισήγηση των ειδικών την Παρασκευή, αλλά αυτό δεν φαίνεται να καθησυχάζει δημάρχους άλλων νησιών που φοβούνται για αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις lockdown στις περιοχές τους.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα, που με ανακοίνωση του απηύθυνε έκκληση σε όλους στο νησί για την αυστηρή και ουσιαστική εφαρμογή μέτρων για τον κοροναϊό.

«Μετά και το lockdown στη Μύκονο, η δημοτική αρχή στη Σαντορίνη ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες να έχουν υπεύθυνη στάση σε μία προσπάθεια το νησί να παραμείνει προφυλαγμένο από τον κοροναϊό και να μην βρεθεί αντιμέτωπο με έκτακτα μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ σε άλλο σημείο συνεχίζει:

«Καλώ την πολιτεία να συνδράμει ουσιαστικά τις προσπάθειες μας και να αξιολογεί σωστά τα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τη Σαντορίνη και να αποφύγει τη λήψη οποιουδήποτε αιφνιδιαστικού μέτρου που θα στοχοποιεί άδικα το νησί μας».

Έκκληση στους υπουργούς Βασίλη Κικίλια, Χάρη Θεοχάρη, Στέλιο Πέτσα και Νίκο Χαρδαλιά απευθύνει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση του ιού χωρίς να πληγούν οι τοπικές οικονομίες.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα δικαιολογημένα μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και ο τουρισμός.

Η ΚΕΔΕ ζητάει την έκτακτη σύσκεψη ώστε:

Α) Να συζητηθούν και αξιολογηθούν τα έως τώρα μέτρα

Β) Να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας ώστε να εξεταστούν μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν και σε άλλους τουριστικούς
προορισμούς

Γ) Να δοθεί η δυνατότητα στην ΚΕΔΕ κατάθεσης προτάσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Δήμοι για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

Δ) Να αποφασισθούν και να ληφθούν πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Ο κίνδυνος για αύξηση της διασποράς στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου γίνεται μεγαλύτερος καθώς υστερούν τόσο σε υποδομές υγείας όσο και σε απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αυτών που νοσούν από κοροναϊό, αλλά και στη δυνατότητα να διεξάγονται οι απαραίτητοι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Το ζητούμενο είναι αν η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων μπορεί να αποφευχθεί όταν ο ιός επελαύνει και το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών.

Γεροτζιάφας: Χρειάζεται ευέλικτη προσέγγιση και όχι οριζόντια μέτρα

«Γνωρίζαμε από τον Απρίλιο – Μάιο ότι έρχονταν τέταρτο κύμα. Οι κινήσεις ήταν σπασμωδικές. Κρίμα να τιναχθεί στον αέρα η τουριστική περίοδος. Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα» σημείωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας είναι σημαντικό τόσο να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν όσο και να οριστεί ο στόχος της διαχείρισης της πανδημίας στα τουριστικά μέρη. «Θέλουμε γνώση επιδημιολογική του ιού και ένα backup νοσηλείας αν χρειαστούν να νοσηλευτούν οι άνθρωποι που θα νοσήσουν» τόνισε.

«Επειδή νοσούν νέοι» συνέχισε, «και επειδή οι ντόπιοι είναι εμβολιασμένοι, το πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία (σ.σ. στα τουριστικά μέρη) είναι περιορισμένο. Χρειάζεται ευέλικτη προσέγγιση και όχι οριζόντια μέτρα που καταστρέφουν τον τουρισμό».

Γλυκά Νερά: Μυστική κατάθεση έδωσε την Δευτέρα η σύμβουλος ψυχικής υγείας για την δολοφονία της Καρολάιν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tanea.gr

You May Also Like

More From Author