Ένας φιλελεύθερος στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας

Estimated read time 1 min read

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, 00:00

Μπορεί ένα δηλωμένο μέλος της λέσχης των ανάλγητων, ο φιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης, να φτάσει στο υπουργείο Εργασίας εκεί που δεν τόλμησαν δεξιοί και αριστεροί; Μπορεί ένας άνθρωπος της αγοράς να λειτουργήσει σε όφελος της εργατικής τάξης; Δεν έχουμε τόση φαντασία για να περιμένουμε ότι στο μέλλον τα συνδικάτα θα έχουν στις πορείες το πορτραίτο του Κωστή αντί του Μαρξ. Αλλά έχουμε την εύλογη προσδοκία ότι μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πάρουν τις συντάξεις τους!

Μέχρι το τέλος του 2020 εκκρεμούσαν 154.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, 120.000 αιτήσεις για επικουρική και 50.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Με άλλα λόγια, για να βγουν τα νούμερα θα έπρεπε να ταλαιπωρηθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Και που είναι αυτό που έλεγε η αριστερά «πρώτα ο άνθρωπος»; Και τι στο καλό έβγαινε να πει κάθε σαββατοκύριακο ο Γιάννης Βρούτσης στον Αυτιά; Με τι «πρόσωπο» απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που σύνταξη περιμέναν και σύνταξη δεν έβλεπαν;

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της τελευταίας δεκαετίας. Προκειμένου να σωθεί ο προϋπολογισμός και τα προσχήματα, στέλναμε στην καθυστέρηση χιλιάδες συντάξεις. Οι Ευρωπαίοι επόπτες έκαναν ότι δεν έβλεπαν και εμείς σαν να μην υπήρχε το πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει. Το πληρώνουν οι άνθρωποι που θα έπρεπε να έχουν ήδη πάρει τη σύνταξή τους και δεν την έχουν πάρει.

Το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ούτε καν από τη φιλεργατική και φιλολαϊκή αριστερά. Τα παιδιά του λαού προτίμησαν κι αυτά να πετάξουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αντίθετα, το πρόβλημα φέρεται αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των ανάλγητων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Του Κυριάκου που το αριστερό αφήγημα ήθελε να κόβει τα επιδόματα, να αυξάνει τις ώρες εργασίας στα όρια της εξάντλησης και να καταργεί τις συντάξεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ο άνθρωπος που καλείται για άλλη μία φορά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ο υπουργός που έκοψε τον γόρδιο δεσμό της Ολυμπιακής και που αντιμετώπισε αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΗ, είναι σήμερα αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της πολιτικής του καριέρας. Το υπουργείο Εργασίας είναι για τον Κωστή Χατζηδάκη η απόλυτη πρόκληση.

Οι συντάξεις, η μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, της επικουρικής ασφάλισης, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επαγγελματική κατάρτιση είναι θέματα που στην πραγματικότητα δεν έχει τολμήσει να αγγίξει άλλος μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Πίσω από κάθε θέμα είναι οχυρωμένα ισχυρά συμφέροντα που δε θα ήθελαν να αλλάξει το παραμικρό.

Μπορεί ο Κωστής Χατζηδάκης; Το βέβαιο είναι ότι δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν όλοι οι προηγούμενοι. Οπότε; Με τον Κωστή! Χωρίς δεύτερη συζήτηση. Ο Κωστής Χατζηδάκης και θέλει και μπορεί.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected] 

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author