Έλληνας επιστήμονας μιλά στο Νewsbomb.gr απο τη Λα Πάλμα: Οι εκρήξεις μπορεί να κρατήσουν και χρόνια – Newsbomb – Ειδησεις

Estimated read time 1 min read

Τα ηφαίστεια δεν λειτουργούν με βάση τη στατιστική, είναι απρόβλεπτα λέει στο Newsbomb.gr ο Σταύρος Μελετλίδης όταν τον ρωτάμε πότε θα «κοιμηθεί» ξανά το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα που βρυχάται από τις 19 Σεπτεμβρίου στα Κανάρια Νησιά.

Ο Έλληνας ηφαιστειολόγος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε μεταξύ άλλων στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και τα τελευταία 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ισπανία. Εδώ και δέκα ημέρες μαζί με τους συναδέλφους του παρακολουθεί νυχθημερόν το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα που «ξύπνησε» στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής.

Ηφαιστειολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, γεωχημικοί -μία «στρατιά» ολόκληρη από ειδικούς- εργάζονται σε κυκλικές βάρδιες, παρακολουθούν την δραστηριότητα του ηφαιστείου και ενημερώνουν την Πολιτική Προστασία της χώρας. Αυτή τη στιγμή μας λέει στο νησί υπάρχουν 9 ειδικοί, ενώ συνολικά περισσότεροι από 50 επιστήμονες ασχολούνται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Λα Πάλμα.

Το ηφαίστειο Λα ΠάλμαΦωτό: Σταύρος Μελετλίδης

Το ηφαίστειο είναι ενεργό και χθες βράδυ η λάβα έφθασε στη θάλασσα. Πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικό δίκτυο στα Κανάρια νησιά,, εικονίζουν την πυρακτωμένη λάβα να μπαίνει στο νερό, καθώς υψώνεται μεγάλη ποσότητα ατμού.

Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό τον ρωτάμε και παρά τα όσα ανησυχητικά κυκλοφορούν, ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Δεν είναι τόσο επικίνδυνο, γιατί είναι ολόκληρος ωκεανός και όχι ποτάμι, δεν υπάρχει κίνδυνος μεγάλης έκρηξης, δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση. Τραγικό θα ήταν αν όλο αυτό το πυρακτωμένο υλικό λόγου χάρη κατέληγε σε μία μικρή λίμνη ή ένα ποτάμι».

Άλλωστε πλέον η λάβα πέρασε και περνάει πλέον από μέρη που δεν υπάρχει κόσμος, προσθέτει. Οι τουρίστες έχουν επίσης απομακρυνθεί από την πρώτη στιγμή και έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία των υπόλοιπων 6 νησιών που μαζί με τη Λα Πάλμα συγκροτούν τα Κανάρια.

To Κούμπρε Βιέχα βρυχάταιΦωτό: Σταύρος Μελετλίδης

Οι Αρχές έχουν εκκενώσει όλη την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων και 4 χιλιόμετρα γύρω από τη θάλασσα. Ο κ.Μελετλίδης προσθέτει βέβαια ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο η μεθαύριο, ο κίνδυνος έχει να κάνει κατά βάση με τον όγκο του υλικού που εκλύεται. Τα αέρια και οι στάχτες εξαρτώνται από τις μετεωρολογικές συνθήκες, το καλό σενάριο που περιμένουν πάντα οι ειδικοί, είναι ένας άνεμος που θα τα απομακρύνει»

Πότε θα λήξει ο συναγερμός, τον ρωτάμε. Ακριβής απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει, μας εξηγεί. «Από αυτά που έχουμε μελετήσει οι εκρήξεις κρατάνε κατά μέσο όρο 25 με 85 ημέρες, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι. «Τα ηφαίστεια δε δουλεύουν με στατιστική. Στα Κανάρια Νησιά υπήρξε έκρηξη που διήρκεσε ημέρες, ενώ μία έκρηξη στο Λανθαρότε διήρκεσε χρόνια».

Η οικονομία των Καναρίων Νήσων βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό αλλά και στην αγροτική παραγωγή. Από τις 19 Σεπτεμβρίου η λάβα που έχει εκλυθεί έχει καλύψει περισσότερα από 2.300 στρέμματα –ανάμεσά τους και πολλές φυτείες μπανάνας- και έχει καταστρέψει 600 περίπου σπίτια.

Ο κ Μελετλίδης ζει στην Τενερίφη μαζί με την Ισπανίδα σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση

Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια – «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author