Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Estimated read time 1 min read

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, 11:00

Eurokinissi

Για το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, συγκαλεί σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στις 13:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

 Το πρωί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι στην Αττική βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα – τα μισά πανελλαδικά – και το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων, απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Σήματα κινδύνου εκπέμπουν τόσο η ανάλυση από τα λύματα στην Αθήνα που δείχνει ότι ναι μεν δεν υπάρχει αύξηση, ωστόσο δεν παρατηρείται και μείωση, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαίδη, όσο και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, μετά και τον εντοπισμό κροσυμάτων σε περιοχές της Αττικής. Το νέο αυτό στέλεχος έχει αυξημένη μεταδoτηικότητα και η κατάσταση ξεφύγει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθούν και πάλι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι ορατός, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο liberal.gr  σημείωσε ότι οι υπολογισμοί για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου στελέχους «δείχνουν» 7-8 επιπλέον κρούσματα στην κοινότητα, έναντι 4-5 επιπλέον περιστατικών για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα των στελεχών που ανιχνεύονταν μέχρι σήμερα.

Παραμένει ο προβληματισμός, παρά τις μειωμένες διαγνώσεις

Σε σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση σταθεροποιείται όσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν ωστόσο να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.

Αυτές ήταν οι βασικές επισημάνσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο οποίος ανέφερε πως στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author