«Έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική – Στο τραπέζι το σενάριο της μάσκας

Estimated read time 1 min read

Παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όλα δείχνουν πως το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους παραμένει στο τραπέζι, όπως και άλλα οριζόντια μέτρα, για την Αττική. Προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα της περιφερειακής ενότητας της πρωτεύουσας.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται εκ νέου οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, με τα περισσότερα νέα περιστατικά να εντοπίζονται στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 287 νέες μολύνσεις την Παρασκευή, εκ των οποίων οι 158 αφορούν στην Π.Ε. της πρωτεύουσας. Την Πέμπτη, αντίστοιχα, οπότε και σημειώθηκε το νέο αρνητικό ρεκόρ των 372 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, τα 133 αφορούσαν το λεκανοπέδιο.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» παρά τους περιορισμούς που βρίσκονται σε ισχύ, και οι οποίοι φέρονται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της χώρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως το φαινόμενο «προφανώς και προβληματίζει, προφανώς και το παρακολουθούμε, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πάνω σε αυτό, έχουμε εργαλεία και μέτρα στην φαρέτρα, αλλά όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν την ώρα που πρέπει, εφόσον πρέπει».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία πως «η κατάσταση στην Αττική είναι μια κατάσταση που πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή», ενώ επεσήμανε πως παρακολουθείται στενά κάθε Δήμος χωριστά. «Κάνουμε παρεμβάσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό και συνεννοούμαστε με τους Δημάρχους που βλέπουμε να υπάρχουν έξαρση κρουσμάτων στις περιοχές τους. Εφαρμόζουμε πολύ συγκεκριμένους και στοχευμένους ελέγχους σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στα μαγαζιά εστίασης των περιοχών αυτών και σε συνεργασία και με τους αυτοδιοικητικούς, κάνουμε τα βήματα που πρέπει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης πως τα μέτρα που ισχύουν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές – δηλαδή η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις – παρατείνονται. Υπενθυμίζεται δε ότι στις περιοχές αυτές περιλαμβάνεται η Αττική, όπως και οι περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω. Στις εν λόγω περιπτώσεις «η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής αξιολογείται ανά τριήμερο και όταν κριθεί ασφαλές γίνεται άρση των μέτρων», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εξάλλου, ο αρμόδιος υφυπουργός προσδιόρισε πως τα μέτρα που βρίσκονται στην «εργαλειοθήκη» των αρχών περιλαμβάνουν οριζόντιες προβλέψεις αλλά όχι lockdown: «Εάν για οποιονδήποτε λόγο ξεφύγει η κατάσταση έχουμε εργαλεία, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα lockdown, αλλά έχουν να κάνουν με πολύ συγκεκριμένα είτε υπερτοπικής σημασίας, είτε οριζόντια μέτρα. Και τα οποία δεν τα ανακαλύπτουμε από το πουθενά. Ήδη τα εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές περιοχές μικρότερου πληθυσμού και μάλιστα φέρνουν και πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Από τα παραπάνω συνάγεται πως αν η κατάσταση στην Αθήνα και τις περιοχές πέριξ αυτής δεν βελτιωθεί το προσεχές διάστημα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας της μάσκας μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εμφανίζεται να απέρριψε – προς ώρας – το σενάριο της καθολικής χρήσης μάσκας την Παρασκευή, παρά τις σχετικές εισηγήσεις μερίδας των ειδικών. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάκρια της ίδιας συνέντευξης τύπου, ανέφερε πως η «καθολική χρήση της μάσκας, εάν και εφόσον δούμε πολύ πιο βαριές εικόνες επιδημιολογικά, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Ήδη σε κάποιες περιοχές που είχαμε πολύ βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο, έχει εφαρμοστεί».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέτρα, ακόμη και το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει νέα επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, χαρακτηρίζονται ως δυναμικά από τους επιστήμονες – θα αλλάζουν δηλαδή ανάλογα με και με την πορεία της κρίσης του κορονοϊού. Σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής, λοιπόν, όπως και κάθε άλλης περιοχής της χώρας, το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους παραμένει στο τραπέζι.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου από το Υπ. Υγείας την Παρασκευή:



Πηγή άρθρου www.ieidiseis.gr

You May Also Like

More From Author