Έγγραφο της ΤτΕ με υπογραφή Στουρνάρα για τη «διαδρομή» των 3 εκατ. ευρώ Καλογρίτσα

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη νόμιμη προέλευση των 3 εκατ. ευρώ και τη διοχέτευση του ποσού στην παραγωγική δραστηριότητα της «Τοξότης ΑΕ» αποδεικνύει έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η «γαλάζια» παράταξη δεν δέχθηκε άλλον μάρτυρα θεωρώντας πως συγκεντρώθηκε το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό και «κλείνει» τις διαδικασίες παρά τις αντιδράσεις. Υπόμνημα με τις θέσεις του, έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου, θα στείλει ο Νίκος Παππάς ενώ η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης θα έχει περάσει και από την ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Την ίδια ώρα που η κυβερνητική πτέρυγα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εκπόνηση πορίσματος κλείνοντας τον κατάλογο των μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά το ενδεχόμενο ευθυνών του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, έγγραφο που διαβιβάστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στα μέλη της Επιτροπής, αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευση των 3 εκατ. ευρώ και τη διοχέτευση του ποσού στην παραγωγική δραστηριότητα της «Τοξότης ΑΕ».

Το έγγραφο δείχνει ότι υπήρχε συμφωνητικό του εργολάβου με τη λιβανέζικη κατασκευαστική CCC (συμφερόντων Χούρι) ξεκαθαρίζοντας ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στον Χρήστο Καλογρίτσα, μέσω απομείωσης κεφαλαίου της εταιρείας «Τοξότης ΑΕ».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η διαδρομή του ποσού των 3 εκατ. από την είσοδό του μέχρι την ολοσχερή ανάλωσή του, στηρίχθηκε σε νομότυπα δικαιολογητικά» φέρεται να είπε ο Γεώργιος Πάσχος, διευθυντής της Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων».

Όπως προκύπτει ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία».

Τα βασικότερα σημεία της έκθεσης της ΤτΕ

σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου

  • Μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, τα χρήματα (3 εκατ. ευρώ) πέρασαν από την εταιρεία ΜΜΕ του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην εταιρεία Τοξότης του ομίλου, η οποία στη συνέχεια τα ανάλωσε «μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματος της εταιρείας».
  • Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αριθμό ……… της εταιρείας “Τοξότης ΑΕ”, δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/εξόφλησης επιταγών, κυρίως μικρής αξίας […] Από ευρύ δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν […] προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών».
  • Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από την Τράπεζα Αττικής και στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της Attica Bank στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους.

► Για «οριστική ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Νίκου Παππά» μιλούν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά το έγγραφο που κατατέθηκε στην προανακριτική. «Η φάρσα ολοκληρώνεται ως κωμωδία και η μεθόδευση ως τραγωδία για τους εμπνευστές της» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Τελειώνουν με την προανακριτική 

Νωρίτερα, η «γαλάζια» παράταξη, στα διαδικαστικά της σημερινής ημέρες, δεν δέχθηκε άλλον μάρτυρα θεωρώντας πως συγκεντρώθηκε το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό και ετοιμάζεται να κλείσει τις διαδικασίες με την κατάθεση του Θανάση Τσάδαρη, πρώην στελέχους της Attica Bank.

Η μεθόδευση του άρον-άρον κλεισίματος των εργασιών της προανακριτικής δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρώην υπουργού, αρμόδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων» ανέφερε σε δήλωση του ο Νίκος Παππάς.

Όσο για αυτούς που «επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε: «κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής» προαναγγέλλοντας πως «μέχρι την Παρασκευή» θα καταθέσει το υπόμνημά του στην Επιτροπή ενώ έδωσε ραντεβού για τη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δεν συμφωνεί με το κλείσιμο των εργασιών το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τη συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος, ζητά το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του Κινήματος Αλλαγής, «από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Παππάς αποτέλεσε τον ”ιθύνοντα νου” στη μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel». Εκτιμούν επίσης πως «ο υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ο κατ’ εξοχήν εγγυητής και θεματοφύλακας της διαφάνειας του διαγωνισμού, -αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τον Νόμο- ”πατρόναρε” και διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο το «στήσιμο» του διαγωνισμού. Μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, στην οποία ευτυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας μας αντιτάχθηκαν».

Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «με ευθύνη της πλειοψηφίας -σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;- φαίνεται πως η Προανακριτική Επιτροπή σπεύδει να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες της. Αιφνιδιαστικά, αποφασίζεται να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, και αμέσως μετά γίνεται δεκτό ο κ. Παππάς να μην εμφανιστεί καν αλλά να αρκεστεί η Επιτροπή σε έγγραφο απολογητικό υπόμνημα».

Το Κίνημα Αλλαγής «αντιδρά και δεν συμπράττει σε αυτές τις εξελίξεις. Ζητεί να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, σύμφωνα με την εντολή της Ολομέλειας της Βουλής. Οι μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν, και κυρίως ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, οφείλουν να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που οι ίδιοι υποστήριξαν ότι κατέχουν. Αλλιώς γεννώνται εύλογα ερωτηματικά» τονίζουν οι κοινοβουλευτικές πηγές του Κινήματος Αλλαγής.

Τίτλοι τέλους

Στο μεταξύ, παράταση ενός μηνός (έως τις 7 Ιουλίου) ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η προανακριτική επιτροπή. Όπως ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Στ. Κελέτσης, μετά και την ολοκλήρωση του καταλόγου των μαρτύρων, αποφασίστηκε η κλήση του ελεγχόμενου πρώην υπουργού Ν. Παππά στις 9 Ιουνίου, στις 10:00 πμ. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Κελέτσης, ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε να στείλει υπόμνημα με τις θέσεις του, έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Κελέτση, εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο, η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει για να συζητήσει το υπόμνημα Παππά, και ακολούθως θα προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης του πορίσματος της. Όπως εκτίμησε ο κ. Κελέτσης, η όλη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης θα έχει περάσει και από την ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author