Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Καταργούνται από την ερχόμενη Παρασκευή (14/5) τα γνωστά sms για τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και οι απαγορεύσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Επίσης παρατείνεται το ωράριο της κυκλοφορίας μέχρι τις 12 και μισή τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο της περαιτέρω άρσης μέτρων που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού. Επίσης καταργείται το click away και click in shop στο λιανεμπόριο.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής:

Καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.

Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μετά τις 23:00, μέχρι τις 12.30. Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Καταργούνται το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ακόμη, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα μετακινηθούν από νομό σε νομό, είναι να προηγείται self, rapid ή μοριακό τεστ πριν από το ταξίδι.

Σχετικά με τον τουρισμό, ανοίγει επίσημα στις 14 του μήνα, με πιστοποιητικό εμβολιασμού (θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών. Το ακριβές σχέδιο θα ισχύσει για τον τουρισμό, θα το παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Ημερομηνίες σταδιακού ανοίγματος

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί:

  • Στις 14 Μαϊου ανοίγουν τα μουσεία.
  • Στις 17 Μαϊου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%.
  • Στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται και παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author