Άρση μέτρων : Κρας τεστ το άνοιγμα της αγοράς για τα επόμενα βήματα – Στο βάθος… η εστίαση

Estimated read time 1 min read

Με τα μάτια στραμμένα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα είναι η κυβέρνηση, όχι μόνο για να δουν πώς θα πάει η κίνηση στην αγορά και αν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και για να καταρτίσει τον χάρτη για τα επόμενα μέτρα.

Η εστίαση παραμένει κλειστή τις 7 Νοεμβρίου με τους επαγγελματίες του κλάδο να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, ενώ και οι πολίτες θα υποδέχονταν με ζέση μια επιστροφή στις αγαπημένες συνήθειες του φαγητού και του ποτού έξω.

Το λιανεμπόριο, λοιπόν, θα λειτουργήσει και ως «πυξίδα» για μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία της εστίασης. Η συμμόρφωση του κόσμου στα αυστηρά μέτρα που έχουν τεθεί για τη λειτουργία της αγοράς θα κρίνουν καταρχάς αν θα εξακολουθήσει αυτή να παραμένει ανοιχτή κανονική ή μόνο με τη μέθοδο του click away. Εξάλλου, και η αναβολή της αύξησης του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση στα 500 ευρώ γίνεται για να αξιολογηθεί ακριβώς κατά πόσον οι πολίτες θα τηρήσουν τα μέτρα

Στη συνέχεια, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, μπορεί να υπάρξει και κάποια συζήτηση για την εστίαση. Το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη έχει αρχίσει να κάνει κουβέντες για την εστίαση και τα ενδεχόμενα μέτρα που θα ισχύουν. Από τη μεριά τους, οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Μάλιστα, ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος της εστίασης με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων – παρά τη βαρυχειμωνιά!

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της εστίασης

«Παράθυρο» για το άνοιγμα της εστίασης μετά από αυτό του λιανεμπορίου άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε πως αν πάει καλά το άνοιγμα των καταστημάτων, θα επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες το θέμα της εστίασης.

Για το ίδιο θέμα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε στον ΣΚΑΪ πως υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από αυτό αλλά καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη. «Εάν τα πράγματα πηγαίνουμε όπως πηγαίνουν και κρατηθούν τα δεδομένα αυτά, θα το δούμε κι αυτό» είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Στην εστίαση ξέρουμε ότι πρέπει για να φας ή να πιείς να βγάλεις τη μάσκα, άρα είναι μεγαλύτερη η μετάδοση. Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος» τόνισε.

Πριν λίγες ημέρες άλλωστε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δεν φάνηκε αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Οι φόβοι των λοιμωξιολόγων

Οι λοιμωξιολόγοι που πήραν την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως, σε κάθε όμως περίπτωση επισημαίνουν πως αν διαπιστωθεί μη αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού το επόμενο διάστημα, το λιανεμπόριο θα μπει και πάλι σε καθεστώς lockdown.

Μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε χαρακτηριστικά πως στα τέλη του μήνα τα κρούσματα του κοροναϊού θα φτάνουν τα 800-900 την ημέρα.

Για την πιθανή διασπορά του ιού λόγω της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Aλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας επίσης στο OPEN  είπε: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος».

Πώς θα πηγαίνουμε στα καταστήματα

Τα μηνύματα sms με το αριθμός 2 στο 13033 – που θα στέλνουμε για να πάμε στα καταστήματα – θα έχουν διάρκεια 2 ωρών κατά τις οποίες θα γίνονται οι αγορές σε αυτά. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

  • Η μετακίνηση στα καταστήματα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Τα sms έχουν διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Στις «κόκκινες» περιοχές, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away.

Τα μαγαζιά θα επιτρέπεται να υποδέχονται 4 πελάτες ανά 100 τ.μ., με τον αριθμό να αυξάνεται για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον επιφάνειας.

Από Δευτέρα ανοίγουν επίσης κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής για τα οποία δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός των 2 ωρών στο γραπτό μήνυμα στο 13033.

Τι γίνεται με ψάρεμα, κυνήγι, πρακτορεία ΟΠΑΠ και γυμναστήρια

Στις δραστηριότητες του ψαρέματος και του κυνηγιού αλλά και στη λειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας διευκρινίσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ αποκάλυψε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή», δήλωσε.

Από την άλλη, το άνοιγμα των γυμναστηρίων αργεί ακόμα, καθώς η γυμναστική σε κλειστό χώρο, σημαίνει γρήγορες και δυνατές αναπνοές, αλλά και πολλά σταγονίδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author