Συσκευασίες νέας γενιάς που θα γνωρίζουν πότε ένα τρόφιµο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει, θα προειδοποιούν τους καταναλωτές ώστε να προλάβουν να το φάνε ή να το πετάξουν. Η καινοτοµία αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστηµίου Στράθκλιντ της Γλασκώβης στη Σκωτία. Στόχος είναι τόσο η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίµων όσο και η µείωση των ληγµένων συσκευασµένων φαγητών που πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν. Η νέα συσκευασία βασίζεται σε έναν εξελιγµένο δείκτη -αισθητήρα ενσωµατωµένο σε «έξυπνο» πλαστικό, που προειδοποιεί τον καταναλωτή µε το να αλλάζει χρώµα όταν το τρόφιµο χάνει τη φρεσκάδα του (π.