Όλο και πιο πίσω πάει το τείχος ανοσίας

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παραδόσεις εμβολίων και συμμετοχή πολιτών επηρεάζουν την επίτευξη ανοσίας. Χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού της πλέον ευάλωτης ηλικιακής ομάδας.

Το γεγονός ότι το ποθητό τείχος ανοσίας κατά της νόσου Covid-19, δεν θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου ή ακόμα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Συγκεκριμένα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε αόριστα ότι «ο στόχος μας είναι να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού», προσθέτοντας πως «εκτιμούμε ότι θα το επιτύχουμε». Όπως δήλωσε σε ερώτηση που του έγινε, το ποσοστό ανοσίας «εξαρτάται και από τις παραδόσεις. Άρα ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί να δοθεί. Εντός του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος σε κάθε σενάριο».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς υποστήριζαν ότι το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου (το οποίο στη συνέχεια μετέθεσαν για τα μέσα Ιουλίου), με το αφήγημα αυτό να καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. 

Σημειώνεται επίσης ότι το ποθητό τείχος ανοσίας επιτυγχάνεται όταν εμβολιαστεί (πλήρως) το 70% και πλέον του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μόλις το 22,4% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις ένας στους πέντε ενήλικους πολίτες έχει ανοσία, πεντέμισι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα.  

Την ίδια στιγμή, παραμένει χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού της πλέον ευάλωτης ηλικιακής ομάδας σε βαριά νόσηση και θάνατο από Covid-19. Πρόκειται για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να δηλώσει ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 71% των ατόμων αυτών, με τουλάχιστον μία δόση. Σημειώνεται ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το ποσοστό εμβολιασμού των άνω των 60 ετών ξεπερνά το 90%. 

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Εξάλλου, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται –εκτός από τις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες– και από τη συμμετοχή των πολίτων, με ορισμένες ηλικιακές ομάδες να εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα, όπως τα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, είναι τα εξής:

 • Ηλικιακή ομάδα 85 και άνω: το 67,5% έχει ήδη εμβολιαστεί. Αν υπολογιστούν τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.
 • Ηλικιακή ομάδα 80-84: το 68% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.
 • Ηλικιακή ομάδα 75-79: το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 82%.
 • Ηλικιακή ομάδα 70-74: το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76%.
 • Ηλικιακή ομάδα 65-69: το 72% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76,5%.
 • Ηλικιακή ομάδα 60-64: το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 71%.
 • Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 66,5%.
 • Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.
 • Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%
 • Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%.
 • Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%.
 • Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Σημειώνεται ότι η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid και στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι, υπογραμμίζοντας ότι «διαπιστώνεται μία απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν». 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr