Όλα τα μάτια στραμμένα στον Πούτιν, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται

Όλα τα μάτια στραμμένα στον Πούτιν, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Τα χαρτιά του για τις επόμενες ρωσικές κινήσεις ενδέχεται να ανοίξει αύριο, Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα νίκης κατά του ναζισμού, με τα σενάρια στη Δύση να… οργιάζουν.

Από την ανακοίνωση νίκης στη Μαριούπολη έως το τέλος της ρωσικής εισβολής και από τη γενική έναρξη πολέμου έως τη… συντέλεια του κόσμου, δυτικοί αναλυτές και ΜΜΕ επιχειρούν να προβλέψουν τις ενέργειες του προέδρου της Ρωσίας.

Η Μόσχα, ωστόσο, τηρεί σιγή ιχθύος και το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως θα επιχειρηθεί μια τεραστίων διαστάσεων παρέλαση ως επίδειξη δύναμης  και ανόρθωση της εικόνας του προέδρου στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Βομβαρδισμός καταφυγίου σε σχολείο

Στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, ωστόσο το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ, σύμφωνα με το Κίεβο πύραυλοι χτύπησαν καταφύγιο σε σχολείο του Λουγκάνσκ με αποτέλεσμα δύο νεκρούς, επτά τραυματίες, αλλά και δεκάδες εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

Παράλληλα, ρωσικοί πύραυλοι κρουζ χτύπησαν την Οδησσό μέσα στη νύχτα, με τις αρχές της πόλης να κάνουν λόγο για καταστροφές σε εταιρεία κατασκευής επίπλων, αλλά και σε πολλές πολυκατοικίες.

Στην πόλη υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την Τρίτη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μετά τη Μαριούπολη θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της Ρωσίας.

Στη Μαριούπολη η κατάσταση δείχνει να ξεδιαλύνει, καθώς, χθες ανακοινώθηκε ότι αποχώρησαν όλοι οι άμαχοι από το εργοστάσιο του Αζοφστάλ και πλέον μάλλον μένουν τα τυπικά για να ανακοινώσει η Μόσχα νίκη και σε εκείνο το μέτωπο.

Οι τελευταίοι διασωθέντες είναι 18 άνδρες, 22 γυναίκες και 11 παιδιά, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι διασώθηκαν περίπου 300 άμαχοι από τις εγκαταστάσεις χαλυβουργίας, ενώ οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.000.

Στην πόλη Ποπάσνα, ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν τη νίκη και έχουν θέση την περιοχή υπό τον έλεγχό τους, όμως Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η μάχη για την πόλη συνεχίζεται. 

Βυθίστηκε και νέο ρωσικό πλοίο;

Εν τω μεταξύ οι στρατιωτικές αρχές του Κιέβου υποστηρίζουν ότι ουκρανικά drones βύθισαν και δεύτερο πλοίο στο Φιδονήσι.

«Η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου για την 9η Μαΐου θα γίνει φέτος στον πάτο της θάλασσας» σχολίασε με ύφος το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr