Φωτιά στoν Σχίνο Κορινθίας: Κάηκαν 65.180 στρέμματα

Ενας ακόμη σημαντικός πνεύμονας οξυγόνου έγινε στάχτη. Η φωτιά στον Σχίνο έκαψε πάνω από 65.000 στρέμματα δάσους.

Αυτοψίες, ατυχίες και το αποτέλεσμα από την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας είναι αποκαρδιωτική.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Προειδοποίησης και Καταγραφής (Copernicus) η φωτιά με μέτωπο 30χλμ έκαψε συνολικά 65.180 στρέμματα μια περιοχή γεμάτη με πεύκα.

Οι απεικονίσεις άλλωστε από τους δορυφόρους μιλούν από μόνοι τους.

Φωτό: PROMETHEUS Team/COPERNICUS

doriforos 4

Με κόκκινες βούλες τα διάσπαρτα μέτωπα Φωτό: COPERNICUS

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

doriforos 1

Φωτό: COPERNICUS

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναζωπύρωση το απόγευμα της Παρασκευής στον οικισμό Παπαγιαννέικα ήταν μια ακόμη δύσκολη φωτιά. Οι φλόγες έφτασαν έως και τα 20μ. με 25μ. ύψος και ευτυχώς τα 5 καναντέρ κατάφεραν να την τιθασεύσουν.

floges fotia sxinos

Την δική του εκδοχή για το μέγεθος της καταστροφής έδωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε άρθρο τους οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Στ. Βουγιούκας, Β. Κοτρώνη, Στ. Ντάφης και Κ. Λαγουβάρδος στο meteo.gr γράφουν για την καταστροφική πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, η οποία εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Με την παρούσα ανακοίνωση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

meteo 1

meteo 2

Και καταλήγουν, για όσα μας διδάσκει η φωτιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας:

«Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019».

Η καταστροφή σε φωτογραφίες 

1 fwtia Korinthia Sxinos katastrofes 21 5 2021

2 fwtia Korinthia Sxinos katastrofes 21 5 2021

3 fwtia Korinthia Sxinos katastrofes 21 5 2021

4 fwtia Korinthia Sxinos katastrofes 21 5 2021

5 fwtia Korinthia Sxinos katastrofes 21 5 2021

 Πηγή άρθρου www.ieidiseis.gr