Φωτιά στην Εύβοια: Καταγγελίες για “εντολή μη κατάσβεσης” – Ξέσπασμα του Περιφερειάρχη

Ξέσπασε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατά της κυβέρνησης για την φωτιά στην βόρεια Εύβοια.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας αποκαλύπτουν πως και γιατί καταστράφηκε ένα ολόκληρο νησί.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα και τα λιγοστά αυτά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «σε πείσμα αυτών των εντολών οι λίγοι και ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν».

«Όσοι ζήσαμε την καταστροφή από κοντά, είδαμε πράγματα τα οποία πρέπει να ειπωθούν και πρέπει να απαντηθούν» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, λέγοντας χαρακτηριστικά: »

Σε μια συνεδρίαση, με διάχυτο το κλίμα οργής, ο Φάνης Σπανός έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, καθώς η φωτιά άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, προκαλώντας ζημιές ή και καταστρέφοντας ολοσχερώς σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.
Μίλησε, επίσης, και για «ερωτήματα» γύρω από το «τι έγινε και γιατί έγινε».

Ειδικότερα, όσον αφορά στο «τι και πώς έγινε», τα όσα ανέφερε είναι χαρακτηριστικά: «Όσοι ζήσαμε την καταστροφή από κοντά, είδαμε πράγματα, τα οποία πρέπει να ειπωθούν και πρέπει να απαντηθούν. Είδαμε πραγματικότητες, τις οποίες εάν θέλουμε να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα και τους συμπολίτες μας στα μάτια, πρέπει να τις βάλουμε εδώ, σε αυτό το τραπέζι. […] Η επικεφαλίδα του τι και του πώς είναι ότι κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα, με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, όπου τα λιγοστά μέσα επίγεια, είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία».

Μάλιστα κατά τον κ. Σπανό «για να συνεννοηθεί υπουργός με περιφερειάρχη έγινε απαραίτητο να παρεμβάλλεται μια κάμερα».

Και στην συνέχεια επανήλθε λέγοντας ότι οι παραλείψεις και τα λάθη θα διερευνηθούν.

Ο Απόστολος Γκλέτσος από την πλευρά του απέδωσε ευθύνες στο επιτελικό κράτος και ειδικότερα στον δήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού για έλλειψη πρόληψης των πυρκαγιών, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του οδικού δικτύου.

Τέλος από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς δείχνει την κυβέρνηση για την καταστροφή: «Ο λόγος που καήκαμε είναι η ανεπάρκεια ,η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος».

Ο δήμαρχος Μαντουδίου επιβεβαιώνει τον περιφερειάρχη

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας, δεν δίστασε να καταγγείλει έγκλημα εκ προμελέτης στην Εύβοια.

«Δεν υπήρχε πυροσβεστικό εντός οικισμών πουθενά. Οι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να τους τραβάνε μέσα από το πυροσβεστικό  για να τους γυρνάνε πίσω, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έλεγαν ότι έχουν εντολή να μην μπαίνουν μέσα σε δασικούς δρόμους παρά να παραμένουν στην άσφαλτο. Η εντολή ήταν να μη ζυγώνουν κοντά σε φωτιά όπου υπήρχε πεύκο. Αυτό το ζήσαμε όλοι μας όλες αυτές τις ημέρες. Υπήρχαν μαγαζιά που καιγόντουσαν, υπήρχαν σπίτια που καιγόντουσαν και οι πυροσβέστες δεν ζύγωναν».

Πηγή άρθρου www.aftodioikisi.gr