Φωτιά στα Βίλια: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης – Απειλούνται σπίτια

Εκκενώνονται Πανόραμα, Καραούλι και Παλαιοχώρι – Ξεκίνησαν οι ρίψεις εναέριων μέσων

Ακόμα μία ημέρα αγωνίας ξημέρωσε για τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων Αττικής καθώς μαίνεται η φωτιά η οποία κατακαίει δασική έκταση από το μεσημέρι της Δευτέρας. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπήρξε εισήγηση για προληπτική εκκένωση 5 οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν χωρίς όμως να υπάρξει μήνυμα από το 112. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος για να περιοριστούν τα μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο η επιχείρηση είναι δύσκολη καθώς η φωτιά έχει «σπάσει» σε πολλές διαφορετικές εστίες και απειλεί πολλά σημεία.

Όπως σημείωσε ο κ Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στο Open,  οι φλόγες απειλούν σπίτια σε Καραούλι και Θέα. Ο πρόεδρος του οικισμού Πανοράματος σημείωσε ότι οι κάτοικοι του οικισμού έχουν φύγει εξαιτίας της φωτιάς. «Ο οικισμός έχει περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι κατευθύνονται προς Μάνδρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα περιπολικά πέρασαν σπίτι σπίτι αλλά δεν υπήρξε μήνυμα από το 112». Σε όλη την περιοχή έμειναν όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες φωτιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.
 

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Γιατί δεν στέλνεται μήνυμα 112 για εκκένωση

Ερωτήματα δημιουργήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης καθώς παρά το ότι οι φλόγες έφτασαν έως και 30 μέτρα από το χωριό δεν εστάλη, μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, η ενημέρωση που υπήρχε στην κυβέρνηση ήταν ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιές: Ο «χάρτης» των 46 συλλήψεων για εμπρησμό

Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στα νοσοκομεία – Προετοιμασίες για νέο μεγάλο κύμα εισαγωγών

Αφγανιστάν: Η συγκλονιστική ιστορία της Najia που έπεσε νεκρή από τα χέρια Ταλιμπάν

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr