«Φουντώνουν» και πάλι οι φήμες για την προέλευση του κορονοϊού – Βίντεο δείχνει εργαστήριο στη Γουχάν με ζωντανές νυχτερίδες

Σύμφωνα με το δίκτυο Sky News της Αυστραλίας, και τα πλάνα που ελήφθησαν στο εσωτερικό του κινεζικού εργαστηρίου της Γουχάν, οι επιστήμονες διατηρούσαν νυχτερίδες σε κλουβιά, σε εργαστήριο. Εάν αποδειχθούν αυθεντικά, τα πλάνα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ερευνητή του ΠΟΥ, Πίτερ Ντάσζακ, πριν από έναν χρόνο, ο οποίος επέμενε πως «δεν εστάλησαν νυχτερίδες σε εργαστήριο της Γουχάν».


Ο Ντάσζαλ συμμετείχε στην ομάδα του ΠΟΥ που εστάλη στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού. Η αναφορά του Ντάσζαλ απέρριπτε την θεωρία πως ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο. Πάντως, ο ερευνητής του ΠΟΥ, διέγραψε έκτοτε τα tweet που είχε κάνει.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δεν καταλήγουν με βεβαιότητα, ούτε στη θεωρία πως ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο, αλλά ούτε και σε εκείνη που θέλει τον κορονοϊό να «ξεφεύγει» από εργαστήριο.

Επιπλέον, η G7 αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα και ζήτησε νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού, καθώς και το πώς εξελίχθηκε σε πανδημία μετά τα κρούσματα στην Γουχάν.

Όπως αναφέρει το Sky News, το στιγμιότυπο είναι παλιότερο από το «ξέσπασμα» της πανδημίας στην Γουχάν, καθώς φαίνεται να αφορά προωθητικό βίντεο κινεζικών ΜΜΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2017 με αφορμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας στην Γουχάν.

Σε ένα απόσπασμα λίγων δευτερολέπτων φαίνεται επιστήμονας να ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα σκουλήκι, σε ένα στιγμιότυπο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για το εάν ελήφθη στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο, καθώς υπάρχουν αρκετά ερευνητικά εργαστήρια στην Γουχάν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα είναι γνωστό για την συντήρηση ζώων εν ζωή, περιλαμβανομένων και νυχτερίδων.

WSJ: Πιθανό το σενάριο διάδοσης του κορονοϊού από εργαστήριο, ο Μπάιντεν θέλει «απαντήσεις»

Πρόκειται για μία συζήτηση η οποία επανήλθε στην επικαιρότητα των ΗΠΑ μετά από άρθρο της «Wall Street Journal» («WSJ»), στο οποίο γινόταν αναφορά σε έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη WSJ, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες πριν οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα… «ατυχήματος» σε κινεζικό εργαστήριο.

{https://www.youtube.com/watch?v=ANRs4DojOek}

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη.


Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται με λεπτομέρειες τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα, και μια τρίτη να «υιοθετεί» την άποψη ότι ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα αποτέλεσε την πηγή της πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI).

«Η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο», προσθέτει.

 ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Όμως, και στις δύο περιπτώσεις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

«Καμία σχέση με εργαστήριο στην Γουχάν», λέει η Κίνα

Το Πεκίνο αντέδρασε στους υπαινιγμούς της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πιθανότητα ο κορονοϊός να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Μετά τα νεότερα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για το θέμα αυτό, η Κίνα έσπευσε να καταγγείλει τις προσπάθειες της Αμερικής να αποδείξει πως ο κορονοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών», ενώ το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορονοϊού και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr