Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κορονοϊού – Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών» πρόσθεσε.

Πρόκεται για την πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. στην ξεκάθαρη θέση που πήρε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στήριξε επίσημα την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19. Πρόκειται για μία μείζονος σημασίας στρατηγική κίνηση που δύναται να αλλάξει το τοπίο και να κάνει την παραγωγή του εμβολίου παιχνίδι ακόμα και σε τεράστιες δόσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Εμπορική Πολιτική, Κάθριν Τάι, η οποία τόνισε ότι σε καιρούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, «απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα και ένα από αυτά είναι η άρση της πατέντας».

«Πιστεύουμε εννοείται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά στην υπηρεσία της μάχης κατά της πανδημίας υποστηρίζουμε την παραίτηση από αυτό το δικαίωμα σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Καταλαβαίνει κανείς ότι αφού οι ΗΠΑ θα λάβουν τη σχετική πρωτοβουλία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές αν όχι πάρα πολλές.

Σε περίπτωση βέβαια που αρθεί η πατέντα και επισήμως, η παραγωγή του εμβολίου θα λάβει άλλες διαστάσεις και ο εμβολιασμός σ’ όλον τον πλανήτη θα γίνει σε ταχύτατους ρυθμούς και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

ΠΟΥ: “Μνημειώδης στιγμή η απόφαση Μπάιντεν”

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.


 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΠηγή άρθρου www.news247.gr