Υπό ασφυκτικό κλοιό το Oruc Reis -Δείτε την εικόνα-ντοκουμέντο με ελληνική φρεγάτα απέναντι | ΕΛΛΑΔΑ

Σε ασφυκτικό κλοιό και υπό το άγρυπνο βλέμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει το Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να πλέει κοντά στο Καστελλόριζο.

Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ν.μ. από το νησί. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται να κάνει ξανά στροφή και να επαναπροσεγγίσει το Καστελλόριζο κάτω από τα 20 ναυτικά μίλια.

Τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς της κινήσεις του.

Είναι ενδεικτική η φωτογραφία-ντοκουμέντο, η οποία δείχνει το «Oruc Reis» χθες, Τρίτη, να κάνει στροφή προς τα νοτιοδυτικά. Σε απόσταση ενός μιλίου βρίσκεται μία ελληνική φρεγάτα τύπου S, η οποία είναι ακίνητη. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν φαίνονται, καθώς καθυστέρησαν να κάνουν τον ελιγμό και να ακολουθήσουν το «Oruc Reis».

Το «Oruc Reis» κάνει στροφή προς τα νοτιοδυτικά. Σε απόσταση ενός μιλίου βρίσκεται μία ελληνική φρεγάτα τύπου S, η οποία είναι ακίνητη.
Το «Oruc Reis» κάνει στροφή προς τα νοτιοδυτικά. Σε απόσταση ενός μιλίου βρίσκεται μία ελληνική φρεγάτα τύπου S, η οποία είναι ακίνητη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, το Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και θα παραταθεί η Navtex, η οποία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρει ότι το Oruc Reis πλέει στην περιοχή εδώ και 10 μέρες και ότι η νέα Navtex αναμένεται να παραταθεί και θα αφορά στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου και ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες σε 4.000 τ.μ. και σκοπεύει να φτάσει στα 15.000 τ.μ.

Σημειώνεται ότι αν όντως παραταθεί η νέα Navtex θα συμπέσει με την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το
ελληνικό «τείχος» του Πολεμικού Ναυτικού

Το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας έφτασε μέχρι και τα 9 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oruc Reis: Εφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο

Η απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα: Το «πλωτό τείχος» ελληνικών πλοίων γύρω από το Καστελλόριζο [εικόνες]

Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν το «μήνυμά» τους με ένα τείχος από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού γύρω από το Καστελλόριζο.

Το πλωτό τείχος του Π.Ν. βρίσκεται στην περιοχή σχηματίζοντας μία «ασπίδα» γύρω από το νησί, με σκοπό να μην επιτραπεί στο «Oruc Reis» να πλησιάσει παραπάνω, ξεπερνώντας τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα.

Δείτε εικόνες από την παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου:

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει την πάγια τακτική της να θέτει με Navtex ζήτημα αποστρατικοποίησης της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Ηχηρό μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα έστειλαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος με την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν, κατά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία.

«Η χρονική συγκυρία αυτής της συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις […] πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr