Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφαλής και ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε περιορισμούς και απαγορεύσεις σε καθημερινές δραστηριότητες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού,  καθώς και υποχρεωτικό εργαστηριακό τεστ για τους ανεμβολίαστους με δικά τους έξοδα.

 

Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί, ενώ ανέφερε πως θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους δεν το τηρήσουν.

 

Οι κυρώσεις

 

Πάντως όσοι εργάζονται σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, είτε πρόκειται για υγειονομικό προσωπικό είτε για διοικητικό, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως την 1η Σεπτεμβρίου, διαφορετικά δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη ακόμη και με απομάκρυνση από την εργασία.

 

Σε ότι αφορά σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα γίνονται έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις.

 

Για να διαπιστωθεί αν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό, θα γίνεται έλεγχος μέσω του Μητρώου Εμβολίου και μέσω μίας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να διασταυρώνονται τα στοιχεία. 

 

Ποια τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

 

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

 

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

 

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

 

-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

 

-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

 

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.

 

-Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

 

-Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

 

-Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

 

-Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

 

-Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών

 

-Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.

 

-Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου www.lifo.gr