Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται διάταξη «πιλότος» για το Δημόσιο, τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους (βίντεο)

Estimated read time 1 min read

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί με τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται μια διάταξη «πιλότος» που αρχικά θα «μιλάει» για το δημόσιο.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται μια διάταξη «πιλότος», που αφορά ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη διάταξη διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν απολύσεις, αλλά θα ισχύσει η υποχρεωτική αναστολή εργασίας και μάλιστα αυτή είναι απ’ αόριστον ή διαφορετικά μέχρι ο υπάλληλος να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Μιλάμε για αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. Υπογραμμίζεται ότι αυτό θα ισχύσει και για όσους η κυβέρνηση στο μέλλον αποφασίσει ότι η υπηρεσία τους υπάγεται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα σ’ αυτήν την κατηγορία υπάγονται οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας και στα γηροκομεία, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα προστεθούν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία.

Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται να προστεθούν στη σχετική λίστα με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως οι εκπαιδευτικοί, οπότε αναμένεται να ισχύσει η ίδια διάταξη, σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξουν ξανά αποφάσεις, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας και την πορεία της πανδημίας. Τη στιγμή, που τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, για πρώτη φορά, έχουν διάρκεια μόλις μιας εβδομάδας, με την κατάσταση να είναι ρευστή, τη μετάλλαξη «Δέλτα» να κυριαρχεί με πολλές περιοχές, οι οποίες είναι σε μεγάλη επικινδυνότητα.
Αυτό που κρατάμε είναι ότι για τους ανεμβολίαστους, μέχρι στιγμής, η απόφαση είναι αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, στα επαγγέλματα που ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με βάση συγκεκριμένο άρθρο νόμου που έχει ψηφιστεί για την επικινδυνότητα να καταστραφεί μια ιδιωτική επιχείρηση τόνισε: «Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται. Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται, λοιπόν, απολύσεις στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με μόνο λόγο τον μη εμβολιασμό.

Επιστολή Πέτσα στους δημάρχους για τους εμβολιασμούς: «…θα έρθουμε εμείς σ’ εσάς»


Την ίδια ώρα, επιστολή προς τους δημάρχους για την επιτάχυνση των εμβολιασμών έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, λανσάροντας το σύνθημα που θα επικρατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Ο κ. Πέτσας, στην επιστολή του προς τους δημάρχους αναφέρει επί λέξει ότι το μήνυμα της κυβέρνησης είναι το «εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς»,

Το κείμενο της επιστολής

Η επιστολή του κ. Πέτσα προς τους δημάρχους της χώρας έχει ως εξής:

Θέμα: «Επιστολή Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, προς τους Δημάρχους για τη δράση επιτάχυνσης των εμβολιασμών μέσω του εμβολιασμού κατ’ οίκον»

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας μου σε δήμους της ηπειρωτικής χώρας για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, τόνισα την ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις για να κερδίσουμε τη μάχη που δίνουμε με τον χρόνο. Το μήνυμα που στέλνουμε στους συμπολίτες μας είναι ένα: Μην αναβάλλετε το ραντεβού σας για το εμβόλιο. Εμβολιαστείτε τώρα. Ακόμα και εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς.

Όπως γνωρίζετε, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εμβολιασμούς με κινητές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της επιστολής του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, σας καλώ να συνδράμετε το σχέδιο του κατ’ οίκον εμβολιασμού αδύναμων συμπολιτών μας και να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα να διαθέσετε ένα τουλάχιστον όχημα και οδηγό, προκειμένου σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διοικήσεις των Υ.ΠΕ. να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση – ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα – είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών, «χτίζοντας» το απαραίτητο τείχος ανοσίας για να προφυλάξουμε τις τοπικές κοινωνίες. Εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε».

 

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr

You May Also Like

More From Author