Υποχρεωτική 7ημέρη καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό – Στο τραπέζι η παράταση του lockdown

Αυξάνεται από τις τρεις ημέρες στις επτά, η υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιβάτες πτήσεων φτάνουν από το εξωτερικό, μέτρο που αφορά όλες τις αφίξεις από κάθε διεθνή προορισμό. Ειδικές οδηγίες ισχύουν για όσους καταφτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε rapid tests κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.

Οι ανακοινώσεις έγινα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία ταυτόχρονα επεκτείνει τις υφιστάμενες Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού έως και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Τα μέτρα έρχονται σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένη όσον αφορά το άνοιγμα της οικονομίας με ένα από τα σενάρια να προβλέπει παράταση του υφιστάμενου lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με την εξαίρεση βεβαίως των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, ενώ ανακοινώσεις θα γίνουν εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Η χαλάρωση κατά την περίοδο των εορτών, οι εικόνες των Θεοφανείων, η αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές και η επέλαση της πανδημίας παντού στην Ευρώπη, είναι οι αιτίες που έχουν θορυβήσει ειδικούς και κυβερνητικό επιτελείο. Το μήνυμα όλων των επιστημόνων είναι ότι αν χαθεί ο έλεγχος, η κατάσταση δεν θα μαζεύεται εύκολα.

H Επιτροπή των ειδικών θα αποφασίσει σήμερα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την λειτουργία του λιανεμπορίου υπό την μορφή του click away από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, βάσει της πορείας των πιο πρόσφατων στοιχείων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπή αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης ωστόσο κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά της για την Παρασκευή ώστε να ενσωματωθούν και να ληφθούν υπ’ όψιν αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς αυστηρού lockdown από τις 3/1-11/1 είχε αναφέρει πως όλες οι δραστηριότητες οι οποίες ανεστάλησαν θα επανέλθουν με το πέρας αυτής της εβδομάδας, ενώ παράλληλα τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα με την μέθοδο του click away.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΥΠΑ για την 7ήμερη υποχρεωτική καραντίνα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα. Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, η νέα notam που έχει ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο Covid-19 προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό, για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού, παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδό τους, βάσει του PLF.

Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από τη notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr