Υγειονομικοί: Σε αναστολή 6.412 εργαζόμενοι – Οι προαναγγελίες Πλεύρη

Σε 6.412 ανέρχονται οι υγειονομικοί οι οποίοι τίθενται σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού. Oι 5.594 εξ αυτών εργάζονται σε νοσοκομεία, ενώ 818 πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από το ΕΚΑΒ, σε αναστολή εργασίας τίθενται 500 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 400 ανήκουν στα πληρώματα.

Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Δευτέρα έκαναν την 1η δόση του εμβολίου 400 υγειονομικοί, γεγονός που δείχνει ότι το μέτρο ώθησε αρκετούς στο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Νοσοκομείο Νίκαιας οι αναστολές εργασίας ανέρχονται σε 45, από τις 240 που αναμένονταν. Οι περισσότεροι έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στην πορεία των αναστολών: «Έχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα. Θα το δείτε από τα στοιχεία: Σας ανακοινώνω ότι έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή. Αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν προς τα πάνω, γιατί υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες».

Τόνισε ότι υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%. «Περιμέναμε αναστολές άνω των 10.000», επισήμανε.

Η τροπολογία

Το υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί, θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΥ δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του με μέτρα αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστου προσωπικού.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Έως τώρα, η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε, ωστόσο, ότι, επειδή είχε δοθεί η δυνατότητα σε όσους, έως την 31/8 έκαναν το 1ο εμβόλιο, να παρέμεναν στο σύστημα (υγείας), ανακοίνωσε ότι θα έρθει τροπολογία την άλλη εβδομάδα που θα δίδει τη δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το που κάνουν το 1ο εμβόλιο, να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα, ενώ είπε ότι τα πρώτα στοιχεία από την 1η και 2α Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι υπάρχουν δηλώσεις για εμβολιασμό.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είπε ότι πάνω από το 90% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, με ποσοστό εμβολιασμένων στο 60% του γενικού πληθυσμού, και στο 66% του ενήλικου πληθυσμού.

Οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες, και αυτές προστατεύονται, και «εάν κάποιος πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν κάνουν κάτι, θα έπρεπε οι αναλογία (εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων) στις ΜΕΘ να είναι αντίστοιχη».

Π. Πολάκης

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης είπε ότι το 4ο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών, ότι η νέα μετάλλαξη του ιού «Μ» δεν καλύπτεται από τα εμβόλια και ότι σε λίγο, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας θα μοιάζει με αυτή των 16.800 κρουσμάτων του Ισραήλ.

«Αντί να ρίξετε το βάρος της δουλειάς σας να ενισχύσετε του ΕΣΥ, εμμένετε στο ότι για όλα θα μας σώσει το εμβόλιο, και βγάζετε σε αναστολή υγειονομικούς που δεν περισσεύει κανένας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίξαμε τον εμβολιασμό και έχουμε βάλει πλάτη, και μην μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί θα σας θυμίσω τι σας έκανε χθες το ΚΙΣ», είπε ο κ. Πολάκης.

Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει προαποφασισμένες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας. «Τρεις μήνες είναι αρκετοί για μπάζα και αρπαχτή» είπε ο κ. Πολάκης φέρνοντας ως παράδειγμα ότι εταιρεία σεκιούριτι δίνει 9 νοσηλεύτριες στο παράρτημα ΑΜΕΑ δυτικής Αθήνας. «Πάρτε την τροπολογία σας πίσω» ζήτησε από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντάς τις προτάσεις του για περισσότερες ΜΕΘ, και για απόκτηση των φαρμάκων αντισωμάτων.

Απάντηση Πλεύρη

«Αν είστε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού δεν μπορεί να χειροκροτείτε όταν ο κ. Πολάκης μιλά για ιδεοληψία εμβολιασμών. Επιλέξατε ομιλητή να απαντήσει στον υπουργό υγείας σε θέμα που έχει σχέση με τις αναστολές, έναν υγειονομικό που δεν θέλει να εμβολιαστεί και τον χειροκροτήσατε», απάντησε ο κ. Πλεύρης και τόνισε: «Σας είπε αντιεπιστημονικά πράγματα, ότι δεν πιάνονται οι μεταλλάξεις από τα εμβόλια».

«Αν υπάρξουν εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες κατακρίνονται από πολλούς, θα ενταχθούν στο σύστημα αλλά αυτό δεν αντικαθιστά εμβολιασμό. Κάποιοι καλούν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει φάρμακα χωρίς έγκριση και είναι οι ίδιοι που εκφράζουν ανησυχίες για το αν τα εμβόλια, που έχουν περάσει κλινικές φάσεις, κι έχουν τις εγκρίσεις, έχουν δοκιμαστεί λόγω του κόσμου που έχει κάνει», πρόσθεσε.  

Κυρώσεις σε Πολάκη

Αναφερόμενος στην ιδιότητα του κ. Πολάκη ως υγειονομικού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί τις κυρώσεις, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βρίσκεται σε κλινική.

Όπως σημείωσε, θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις, όχι τιμωρητικές, αλλά στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.

«Όταν έχεις επιλέξει, δίνοντας τον όρκο του Ιπποκράτη να πας σε κόσμο και να παρέχεις θεραπεία, το μείζον της δημόσιας υγείας είναι να μη γίνεις εσύ ο παράγοντας που θα νοσήσει», είπε και συνέχισε: «Ο κ. Πολάκης καταλαβαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα, με τις κυρώσεις που θα ψηφιστούν, θα έχει επιπλέον κυρώσεις. Δεν θα υπάρχει εξαίρεση για βουλευτές. Όσοι γιατροί δεν εμβολιάζονται δεν θα μπορούν να είναι στο ΕΣΥ και δεν μπορούν να κάνουν πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές. Εάν εμβολιαστούν στο ΕΣΥ, αμέσως δίνουμε δυνατότητα να επανέλθουν, δείχνοντας ότι σεβόμαστε όλο τον κόσμο, αλλά προασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία».

Μετά από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και σε σύνολο 277 παρόντων βουλευτών η τροπολογία του υπουργείου Υγείας έγινε δεκτή με 158 ψήφους (ΝΔ) υπέρ, και 119 κατά (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25). Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απείχαν.

Σημειώνεται ότι ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία», επί της αρχής, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Σάμος – Ικαρία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Σάμο και Ικαρία υπάλληλοι των νοσοκομείων προσπάθησαν να παρεμποδίσουν εργαζόμενους να μπουν στα γραφεία τους ώστε να μην ετοιμαστούν τα χαρτιά των αναστολών.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr