Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει για να μειωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία | ΕΛΛΑΔΑ

Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και στον απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αναφερόμενος στον εμβολιασμό, τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί αυτό που ονομάζουμε απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις της, κοινωνικές και οικονομικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει -Είναι δύσκολη η μάσκα, εγώ τη φοράω 16 με 18 ώρες»

Wikipedia: Τα 10 δημοφιλέστερα λήμματα στην Ελλάδα για το 2020 -Πανδημία, Τσιόδρας, Ευτυχία, Αγία Σοφία…

Μιλώντας για το πρώτο κύμα της πανδημίας, θύμισε την κριτική που είχε δεχτεί ο ΠΟΥ και θύμισε ότι ο οργανισμός είχε συστήσει συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά υπήρξε διαφορά στα μέτρα και διαφορά στις επιπτώσεις.

«Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2020. Στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Πρέπει να εξηγούμε τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για μία νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, να εξηγήσεις επιδημιολογικά δεδομένα. Στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα και έπρεπε να επικοινωνήσουμε δύσκολα μέτρα στον κόσμο, να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν. Θυμάστε την αναστολή των καρναβαλιών, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή μία τέτοια κατάσταση», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα και είναι φυσικό το ακροατήριο να εκφράζει θυμό στις ερωτήσεις του, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί παραμένουν σημαντική πρόκληση. Με ενότητα και αλληλεγγύη κινηθήκαμε στον τομέα της επικοινωνίας.
Μιλήσαμε για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, χρειάστηκε διάκριση μεταξύ των επιστημονικών και των πολιτικών θέσεων και συχνά η επιστήμη άλλαξε τη ροή σε εξελίξεις, όπως στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας».

«Ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά στη χώρα μας. Διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία βοηθούν στην ενημέρωση προς ένα κοινό που έχει κουραστεί», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr