Τσεχία: Ανατροπή και ήττα για τον πρωθυπουργό Μπάμπις

Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά για τον Τσέχο πρωθυπουργό (φωτ.: Reuters).

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Τσεχίας έφεραν οι βουλευτικές εκλογές το Σάββατο, με τον λαϊκιστή και δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις να έρχεται δεύτερος με το κυβερνών κόμμα του ΑΝΟ και να βλέπει την κεντροδεξιά αντιπολίτευση να ενώνεται και να διεκδικεί πλέον την εξουσία με βάση την κατανομή των εδρών.

Η κεντροδεξιά παράταξη Μαζί κέρδισε οριακά τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν τη νίκη στον κ. Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του κ. Μπάμπις έλαβε το 27,14%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο κ. Μπάμπις δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν αυτοί την επόμενη κυβέρνηση.

Πάντως ο κ. Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό Μαζί για τη νίκη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr